Jak se chová úspěšný mančaft před rozhodujícím zápasem? Přinejmenším táhne za jeden provaz. Jak chce ale v krajských volbách řečeno sportovní terminologií vyhrát „zápas" tým, který se osm měsíců před krajskými volbami ani nedokáže dohodnout kdo bude jeho lídrem?

Zatímco v návrhu krajské kandidátky ČSSD je jedničkou náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda, liberecká organizace, přesněji okresní výkonný výbor, nominoval lékaře Jana Mečla. Jeho jméno je spojeno s postem lékařského ředitele krajské nemocnice v době, kdy jí šéfovali Jiří Veselka a bývalý primátor Jiří Kittner.

Zatímco na voliče může nejednoznačnost uvnitř krajské organizace působit přinejmenším rozpačitě, krajská předsedkyně Lenka Kadlecová v tom problém nespatřuje. „Ano, Pavel Svoboda je lídrem, kterého schválil Krajský výkonný výbor ČSSD Libereckého kraje. Nicméně okres Liberec předložil nominaci jiného člena, a to MUDr. Jana Mečla. V rámci co nejdemokratičtějšího přístupu jsme se proto rozhodli, že o volbě lídra rozhodne korespondenční hlasování, kterého mají možnost zúčastnit se všichni členové, kteří budou mít zájem," uvedla na dotaz Deníku, zda už ČSSD má kandidáta na hejtmana. Hlasování proběhne v dubnu.

Stranou ale zmítá i další vnitřní spor a to konkrétně mezi současným vedením a bývalým předsedou krajské organizace a někdejším europoslancem Robertem Duškem. Právě on měl být tím, který do strany měl přivést tzv. černé duše a kdo měl do čela kandidátky prosadit právě Jana Mečla. Dušek taková tvrzení popírá. „Není pravda, že jsem primáře urologie Mečla prosadil do čela kandidátky. Byl to návrh většiny delegátů okresní konference v Liberci z 9. 12. loňského roku. Byl navržen na základě interního průzkumu agentury STEM, který ukázal, že ho pozitivně vnímá téměř 30 procent obyvatel Libereckého kraje, zatímco ostatní kandidáti (Svoboda, Kadlecová, Žatecká) zůstali v průzkumu daleko za ním. Na kandidátce ale skončil až jako desátý," říká Dušek.

Popírá také existenci černých duší, tedy lidí, kteří buď neexistují nebo o svém členství ve straně nevědí. Podle něj jde o lidi, kteří se pouze odmítli nově přeregistrovat. Novou registraci spustila právě Kadlecová prý proto, aby ve straně udělala pořádek.

Podle Duška je ale důvod jiný. „Skutečným impulsem byl fakt, že členové liberecké ČSSD nechtěli podpořit Lenku Kadlecovou do čela kandidátky pro krajské volby. Důvodem byl výsledek v minulých krajských volbách, kde Kadlecová jako lídr (s hesly „Matky se budou smát" a „Zloději budou plakat") už jednou neuspěla," říká Dušek. Dlužno dodat, že právě on byl v té době šéfem krajské pobočky a do podoby kampaně mohl minimálně zasáhnout.

Bankrot

Problémům se ale nevyhnula ani druhá kdysi vládnoucí strana ODS. Občanští demokraté sice vsadili na povodněmi prověřené kvality frýdlantského starosty Dana Ramzera, špatnou vizitku mohou ale občanským demokratům dělat problémy regionálního manažera Vladimíra Kordače, jehož milionové dluhy dohnaly až k osobnímu bankrotu. „Samozřejmě, že to ve volbách proti nám mohou druzí použít, ale jde o jeho osobní záležitost z doby, kdy v 90. letech podnikal a teď ho jeho dluhy dostihly a on se snaží situaci řešit," odpověděl na dotaz Ramzer. Kordač prý navíc není politikem, ale „pouze" zaměstnancem ODS. „Svou práci dělá dobře a nejsou to dluhy ODS, ale jeho osobní věc," dodává Ramzer.