Podle ředitele Krajské hygienické stanice (KHS) v Liberci Vladimíra Valenty to je důvod, proč byl Liberecký kraj zařazen mezi regiony, kde dochází k rychlejšímu rozvolňování. A to i přesto, že například českolipský okres stále překračuje hranici 100 pozitivních případů na sto tisíc obyvatel za týden. Aktuálně je na Českolipsku průměr 160 pozitivních případů. „Pokles nových případů je v Libereckém kraji dlouhodobý, vypadá to, že se přibližujeme ke konci pandemie. Musíme k tomu ale přistupovat s pokorou. I proto stále trasujeme všechny rizikové kontakty a mutaci. Aktivně také vyhledáváme cestovatele, kteří se vracejí z rizikových zemí,“ řekl Valenta z KHS.

Díky rozvolňování se v kraji mohli vrátit žáci na druhé stupně základních škol a děti do školek, otevřely se také některé služby včetně kadeřnictví. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera se brzy obnoví ve větším měřítku také elektivní péče a větší operativa v nemocnicích. „Pokud bude tento trend pokračovat, tak by po 17. květnu mělo být v Krajské nemocnici Liberec zhruba 80 procent chirurgických lůžek volných,“ vysvětlil Richter.

Richter rovněž dodal, že klesá také počet nemocných zdravotníků. Aktuálně je podle něj v neschopnosti 21 zdravotníků, z toho 12 je v páteřních nemocnicích v kraji.

Natěšené děti se dnes vracely do mateřských školek i v České Lípě. Po dvou měsících se školky vrátily do běžného režimu. Uvolnění vládních opatření proto uvítali i jejich rodiče.
FOTO: Školy v Libereckém kraji přivítaly další děti. Uzavření nesly těžce

V Libereckém kraji naopak roste počet očkovaných, v minulém týdnu dostalo vakcínu proti koronaviru skoro 17 tisíc lidí. „Chceme se dostat na 24 až 25 tisíc naočkovaných za týden. Zatím evidujeme asi 70 procent naočkovaných lidí v kategorii 80 a 70 plus,“ dodal Vladimír Richter.

Podle hejtmana Martina Půty by se počet podaných dávek mohl v červnu zvýšit až na 30 tisíc týdně. „Ve středu by se měla registrace na očkování otevřít pro lidi nad 50 let. Myslím, že se také blíží termín, kdy se budou moci nechat očkovat všichni lidi, kteří o to budou mít zájem,“ řekl Půta. „Očkovací místa v kraji budou ve středu otevírat další termíny na očkování na příští týden pro registrované. Celkem bude volných asi 15 tisíc míst,“ upřesnil hejtman.

Ředitel KHS uvedl, že testování ve školách probíhá bez problémů i tam, kde byl v minulosti problém. Záchyt pozitivních případů se podle něj pohybuje v promile. „Z 39 tisíc provedených testů jich bylo 38 pozitivních. V rámci celé republiky je pak podíl pozitivních antigenů asi 2 až 5 procent,“ sdělil Vladimír Valenta.