VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čokoláda by neměla chybět v žádné kuchyni!

Liberec - /GALERIE, ROZHOVOR/ Tři dny, nespočet výrobků z čokolády, muzeum, dětský koutek na Čokoládovém festivalu.

26.1.2015 1
SDÍLEJ:

ČOKOLÁDOVÝ FESTIVAL v OC Forum 2015. Třetí ročník.Foto: Deník/Hana Langrová

Čoko kebab, ovoce a čokoládová fontána, čokoládová polévka s wasabi oříškem, chilli con carne s hořkou čokoládou, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě, plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s pečenými brambůrky a další netradiční dobroty vždy s čokoládou ochutnali Liberečané na třídenním festivalu v obchodním centru Forum v Liberci.

„Vařili jsme různá jídla. Zeleninu, lanýže, maso, paštiku. Do všeho jsme přidávali čokoládu. Zastávám názor, že čokoláda jde přidat prakticky do čehokoliv. Já osobně ji nemusím mít ve všem, ale podle toho, jak mi tu mizelo jídla pod rukama se najde hodně lidí, co si to užívají," vysvětlila kuchařka Michaela Čudová.

Čokoládová akce se konala v krajském městě již potřetí a tentokrát byl program značně rozšířený. Přibyl kulturní program, stánky, kuchařské show s netradičními recepty.

Návštěvníci si nostalgicky zavzpomínali u dnes již historických obalů od sladké pochoutky. Nebo si přečetli, proč je dobré jíst čokoládu.

6 důvodů, proč si dát čokoládu

1. Tuk v čokoládě neškodí lidského organismu.

2. Obsahuje mnoho minerálních látek.

3. Je zdrojem antioxidantů.

4. Po kvalitní čokoládě se netloustne.

5. Čokoláda dokáže navodit příjemné pocity.

6. Čokoláda nevyvolává další návaly chutí.

Rozhovor s Chrisem Delattre, hlavním pořadatelem Čokoládového festivalu

Nejčastěji vaříme z hořké čokolády. Někdy z bílé

O třetím ročníku Čokoládového festivalu povídal organizátor Chris Delattre z Francie.

Co všechno bylo na třetím ročníku Čokoládového festivalu k vidění?

Měli jsme tu celkem čtyři zóny: prodejní stánky, dětskou zónu, vařící koutek a muzeum čokolády s obaly a různými kuriozitami.

Co považujete za největší speciality?

Tak třeba čokopivo, fontánu, pralinky, čokoládové víno, čokokebab…

Čokoládové pivo? Tak to si nedokážu představit. Má to ještě vůbec něco společného s tradičním zlatavým mokem?

Určitě. Vaříme ho v broumovském pivovaru. Je velmi hořké a má čokoládovou příchuť.

Z jaké čokolády se nejvíce vaří?

Vaříme z 60procentní čokolády. Ale byl tu i recept s bílou.

Proč jste začal festival pořádat?

Chtěl jsem ukázat netradiční věci, co všechno lze dělat z čokolády. Lidé si často neuvědomují, co čokoláda je.

Vy tedy tvrdíte, že čokoláda jde kombinovat s čímkoliv?

Ano. Jde s ní ochutit cokoliv. Podle mě je důležité říci dětem, že existuje hrozně moc druhů dobré čokolády. Dnešní děti znají jen Milku.

Autor: Hana Langrová

26.1.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

 Jaroslav Mevald a přítelkyně Jana Šenkýře

Jaroslava Mevalda dnes pohřbí s vojenskými poctami

Ilustrační foto.

Zkontrolovali čtyři tisíce lidí na neschopence, udělili i sankce

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

FOTO: Liberec udržel čisté konto, Tygři se zkrotit v Jihlavě nenechali

Liberec, Jihlava - Zase bez gólu! Na 121 minut natáhli jihlavští hokejisté svoji střeleckou mizérii. V dalším extraligovém utkání marně bušili na branku Liberce a po nemastném neslaném výkonu prohráli 0:2.

AKTUALIZOVÁNO

Ženu srazilo ve Vratislavicích auto. I přes rychlou pomoc zraněním podlehla

Vratislavice nad Nisou – K tragické nehodě došlo v úterý 21. listopadu, krátce po osmnácté hodině na křižovatce ulic Tanvaldská a U Tělocvičny.

Soud s Nečesaným začne v lednu. Obviněná je i jeho manželka

Liberec – Odcházející ředitel Krajské nemocnice v Liberci Luděk Nečesaný stane před soudem v lednu příštího roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT