Chcete si vyzkoušet, jaké to je přespávat v mrazech na ulici? Jak to je, když na vás kolemjdoucí civí jako na největšího, prachsprostého pobudu, byť neznají váš příběh? Můžete si to vyzkoušet. Desítky dobrovolníků, ke kterým se v rámci akce Noc venku může připojit kdokoliv, ladí v Liberci strategii na 20. listopadu 2014.

„Akce má upozornit na fenomén, který se teď děje. Ukázat na to, že člověkem bez domova se může stát každý z nás. Kdokoliv, kdo si teď myslí, že je v pohodě a má přitom dvě hypotéky, půjčky, tak na ulici může z bezpečí chráněného domova sklouznout velice rychle," vysvětlil smysl akce Noc venku Přemysl Holeš, vedoucí realizačního týmu Noci venku Liberec a sociální asistent Návrat, o.p.s.

Jídla připravená ze zásob potravinové banky nebo z potravin nalezených v kontejnerech se budou na náměstí před libereckou radnicí podávat 20. listopadu asi od 16 hodin. Pak se zájemci mohou přemístit do kina Varšava.

„Zde si budou například moci popovídat s bezdomovci, vyslechnou si jejich příběhy. Vyvrcholením akce bude přespání na kartonech v centru města, nejspíš na parkovišti pod Varšavou. Není vyloučeno, že si na dotyčné došlápne policie," informovala Kateřina Thelenová, členka realizačního týmu Noci venku. V Liberci odborníci registrují stovky bezdomovců. Většina jich přežívá v laciných ubytovnách.