Historický okamžik nastane dnes dopoledne v Novém Městě pod Smrkem. V devět hodin a padesát dvě minuty odtamtud odjede první přeshraniční autobus, který zajistí spojení mezi Novým Městem a polským lázeňským střediskem Swieradów Zdrój. I když obě města dělí od sebe zhruba 14 kilometrů, veřejná doprava mezi nimi nefungovala. Jak už Deník informoval, jezdit se bude čtyřikrát denně, zatím jen o víkendech a svátcích.

„Cestující nebudou přitom nic platit, vše je zdarma v naší režii," uvedl starosta Swieradówa Zdróje Ronald Marciniak, který se také spuštění autobusové linky v Novém Městě zúčastní. „Věříme, že toto autobusové spojení bude hojně využíváno nejen místními, ale i turisty k výletům za zajímavostmi sousední země," uvedl starosta Nového Města Pavel Smutný. Podle něj přitom může být pro české turisty zajímavé, že autobus bude cestou do lázní stavět i u parkoviště kabinové lanovky na Stóg Izerski.

STEZKA NAD STROMY

Tím ale rozvojové plány na oživení turistického ruchu nekončí. Poláci mají zájem také o vybudování oblíbené atrakce, kterou je stezka v korunách stromů. „Poláky stezky nadchly, u nich zatím nejsou. Nejdřív zkoušeli firmu, která stavěla stezku na Lipně, ale ta jim odmítla spolupráci. Proto se obrátili na mě, zda bych jim nezprostředkoval setkání s děkanem fakulty architektury Technické univerzity Zdeňkem Fránkem, který je autorem podobné stezky v lyžařském středisku Dolní Morava. Schůzka už proběhla, pan Fránek si vybrané místo už prohlédl a podle všeho by to mělo být hotové celkem brzy," líčí starosta Smutný.

Stezka se skluzavkou by přitom zvýšila turistický potenciál nejen Swieradówa Zdróje, ale i Nového Města. Stát by měla v místech dnes už nevyužívané staré sjezdovky, která tam vznikla po druhé světové válce a je ze Swieradówa Zdróje právě směrem k Novému Městu. „Poláci teď chtějí tuhle dlouho nepoužívanou sjezdovku obnovit. Měla by tam jezdit lanovka a v mezistanici se právě počítá se stezkou nad korunami stromů," upřesnil Smutný.

Poláci rovněž mohutně investují do rozšíření singltreku pod Smrkem. „Budujeme tu nové nástupní místo z polské strany s možností pikniků a fitness centrem," dodal Marciniak.