Většinou je našli na ulici nebo si je vzali z útulku. Se zvířaty přišli na hromadné očkování proti vzteklině, které už třetím rokem za sebou nabízeli v Liberci Veterináři bez hranic. „Mám čtyři psy. Magistrát nám zařídil do Naděje odvoz z Karlova," řekla majitelka šestnáctinohé smečky, kterou by očkování proti vzteklině u veterináře jinak stálo asi šest stovek. Přitom má sotva na jídlo, žije v chatrči.

KOCOUŘI ČENDA A ČIKY také dostali injekci proti vzteklině zdarma. Patří jedné majitelce. Do Naděje je přinesla postupně.

Podle liberecké veterinářky Karoliny Svobodové se bezdomovci a chudí lidé starají o svá zvířata v rámci svých možností vzorně. „Ti psi jsou s nimi šťastní, mají pány pořád u sebe, jsou na čerstvém vzduchu," uvedla Svobodová, která si pro letošní očkování připravila sto vakcín. Nakonec jich využila asi polovinu. „Vzteklina je velmi nebezpečná. A to jak pro všechna teplomilná zvířata, tak pro lidi. Po nákaze končí smrtí," osvětlila veterinářka. Do Naděje ji doprovázel i ředitel ZOO Liberec David Nejedlo. Také on je součástí projektu Veterináři bez hranic. „Momentálně je naše země prostá vztekliny, ale nemoc by se mohla do republiky vrátit, pokud bychom ji podcenili. A právě zvířata lidí bez domova jsou potenciálním nebezpečím, proto jednou ročně vyrážíme očkovat," sdělil David Nejedlo. Očkování proti vzteklině je povinné. „Našim klientům dáváme vědět už asi dva týdny dopředu, že se tady bude akce konat, aby splnili zákonnou povinnost, na kterou by se svými příjmy nedosáhli," informoval vedoucí Naděje v Liberci Radek Hanzl.

Zdroj: Youtube

Veterináři bez hranic se pohybují převážně v Africe. „Hlavní náplní projektu Veterináři bez hranici je prevence vztekliny v pasteveckých komunitách v okolí jezera Turkana v severní Keni. Naším heslem jsou Zdravá zvířata a zdraví lidé," řekl na závěr David Nejedlo, který kvůli očkování v Africe zmešká předčasné parlamentní volby v České republice. Za to sklidil velkou kritiku od svého syna.

VETERINÁŘ A ŘEDITEL ZOO LIBEREC David Nejedlo očkoval zvířata, která patří lidem bez domova, už potřetí.