Plné čekárny pacientů a lékárny v obležení sípajících lidí. Zatímco ve zbytku republiky chřipka pomalu ustupuje, v Libereckém kraji zůstává situace další týden stejná.

„Vzhledem k počtu nemocných jsme začátkem února vydali doporučení k omezení návštěv v nemocnici. Nějaký rapidní nárůst pacientů už ale neevidujeme," popsal mluvčí Krajské nemocnice Liberec Lukáš Gibiec.

Počet nemocných v kraji stále zůstává nad republikovým průměrem. Na 100 tisíc obyvatel v Libereckém kraji eviduje hygiena 2038 případů respirační infekce.

„V sedmém kalendářním týdnu bylo hospitalizováno šestnáct pacientů s chřipkou," popsala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Podle ní se podařilo prokázat 104 případů onemocnění chřipkou typu A a 6 případů typu B. „Nejvíce jsou nemocné děti ve věku do pěti let," doplnila Balašová.

Chřipka si v letošním roce v Libereckém kraji vyžádala dva lidské životy. V celé republice je to pak pětaosmdesát osob.

Z celého Libereckého kraje je situace nejhorší na Semilsku, kde hygiena registruje skoro 2500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Následuje Liberecko a Českolipsko. Nejmenší poměr nemocných je na Jablonecku. Tam jen lehce překračuje celorepublikový průměr, tedy necelých 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nemocné počítají i ve školkách a na školách. „Několik nemocných máme, těžko ale odhadovat, jestli jde vždycky o chřipku. Nějak extrémní počet to ale není," popsala Deníku hospodářka mateřské školky U Bertíka Helena Slavíková.

Na některých školách na Semilsku přesáhla nemocnost dokonce padesát procent. „Nemocnost u nás byla minulý týden velká. Zavření školy ale nehrozilo," poznamenal ředitel základní a mateřské školy v Tatobitech Pavel Vaněk. Podle něho minulý týden chybělo kolem šedesáti procent žáků.

Pět mýtů o chřipce a její léčbě

Na chřipku platí jen antibiotika

- Chřipka je onemocnění virového původu, zatímco antibiotika zneškodňují bakterie. „V případě onemocnění chřipkou raději vyhledejte lékaře, který vám předepíše vhodné léky. Pokud chcete podpořit účinek předepsaných léků, sáhněte po bylinách a výrobcích z nich," popsala Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje zabývající se výrobou bylinných léků.

Do práce se zvýšenou teplotou?

- Pokud ustoupila horečka a cítíte se lépe než předchozí dny, neukvapte se a v posteli si pár dní ještě poležte. Chřipkový virus zhruba po osmačtyřiceti hodinách slábne. To však neznamená, že se tělo s nemocí vypořádalo. Sliznice se nehojí několik hodin, ale dní.

 „Cečko" vyléčí všechno

- Skočila na vás chřipka? Vitamínem C už příliš nespravíte. Posiluje sice imunitu, ale s horečkami vám moc nepomůže.

 Chřipkou nakazím všechny v okolí

- Pravděpodobnost, že chřipkou nakazíte všechny lidi v okolí, není zanedbatelná. Určitě to však není stoprocentní. Pokud někdo z vašeho okolí trpí chřipkou, můžete riziko přenosu snížit posilováním imunity. Nemocný by se měl snažit co nejméně šířit vir a například při kašlání by měl používat kapesník.

Teplota zabije viry, proto pijte čaj

Pravdou je, že vysoká teplota ničí viry. Pro ně je ale nebezpečná i teplota vašeho těla. Horký čaj není proto při chřipce vhodný, protože ovlivňuje horečku, a to ne zrovna žádaným způsobem. „Je dobré pít nesycené vody nebo bylinkové čaje. Z těch bych doporučila heřmánek a černý bez, které snižují teplotu a zmírňují příznaky rýmy," doplnila Jarmila Podhorná.

Zdroj: Společnost Naděje