Zásah do černého. Tak hodnotí starosta Chrastavy Michael Canov protest, který město 10. prosince zaslalo premiérovi, ministerstvu práce a sociálních věcí i všem poslaneckým klubům. Práce na zřízení Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu se totiž zastavily.

„Protest jsme zaslali Svazu měst a obcí a libereckému hejtmanovi. Následně rozpoutaná diskuse okolo dosud podceňovaného záměru zákona, a jednoznačná podpora většiny krajů, přinesla své ovoce,“ zhodnotil úspěch protestu Michael Canov.

Chrastavě a dalším městům se nelíbilo, že by zavedení nového úřadu vedlo k rušení sociálních odborů v jednotlivých městech. To by občanům závislým na sociálních dávkách mohlo přinést značné komplikace. Místo sociálních odborů sice měla fungovat ve městech pobočka Národního úřadu, zastupitelé Chrastavy však neviděli záruku, že se pobočky v budoucnu, například v rámci úspor, nebudou rušit.

„Lidé by pak museli jezdit na úřad do Liberce. V minulosti došlo podobným způsobem například k odebrání živnostenských úřadů,“ řekl Deníku Michael Canov.

Nesouhlas se zřízením centrálního úřadu vyjádřil také hejtman Libereckého kraje Petr Skokan. „Takový úřad není potřeba. Znamenal by velký nárůst administrativy a zvýšené náklady. Samotný úřad by stál miliardy. Podporuji tedy snahu starostů a většiny krajů, aby nevznikl. Obecní samosprávy nejlépe vědí, jaká je u nich sociální situace či zaměstnanost,“ uvedl.

Opačný názor vyjádřil primátor Liberce Jiří Kittner. „Se vznikem úřadu souhlasím, respektive souhlasím se sjednocením problematiky pod jednu „hlavu“. Možná je i opačná varianta, sjednotit toto pod obce a kraje, nemyslím si ale, že by to bylo dobře,“ konstatoval liberecký primátor.
Národní úřad měl fungovat už od ledna 2009. O jeho zřízení chce ministerstvo s kraji dále vyjednávat.