ČTK to včera zjistila v insolvenčním rejstříku. Část věřitelů chtěla úpadek společnosti řešit reorganizací, soud to ale zamítl. Lázně zatím navzdory problémům zůstávají v provozu, firma o tom informuje na svých internetových stránkách.

Do insolvence poslali v dubnu firmu věřitelé, kterým dluží přes 223 milionů korun. Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod. Požaduje vrácení dotace více než 121 milionů korun, kterou na výstavbu lázní z evropských fondů poskytla. Případem se na žádost rady zabývá i policie kvůli podezření z dotačního podvodu.
Termální lázně se v Chrastavě otevřely s velkou slávou loni 3. prosince. Dokončena byla tehdy teprve první etapa s tím, že v další etapě přibude ještě dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů korun a letos už mělo být hotovo. Dokončit se to ale nepodařilo.

Lázeňský areál vznikl na pozemcích v blízkosti motorestu Zámeček u rychlostní silnice 35 za Chrastavou. Rekonstruován byl i motorest a vedlejší restaurace nabízí ubytování v 18 pokojích s vlastním sociálním zázemím a kuchyňkou. Luxusnější ubytování je v sousední Benešově vile, která je také zrekonstruovaná a je v ní 22 apartmánů. Celkem se může v lázních ubytovat 62 hostů. V plánech do budoucna byl ještě kemp na břehu rybníka. Celý projekt zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti.