„Ve spádovém území žije zhruba 6000 obyvatel, z nichž 3800 je napojeno na kanalizaci. Cílový stav je 5000 přípojek," potvrdil mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Jiří Hladík.

Na obnovu vodohospodářského majetku společnosti dává letos SVS 80 procent z celkové částky na investice. To představuje asi 1 miliardu korun. „Prioritně se zaměřujeme na rekonstrukce našich vodovodních a kanalizačních sítí, ale nezapomínáme ani na rekonstrukce objektů a výměny technologií, kam patří i probíhající stavba na ČOV Chrastava," vysvětlil generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Rozšíření chrastavské čističky odpadních vod vyjde na 18 milionů korun. „Samotná stavba začne v průběhu několika dnů, nejpozději do dvou týdnů. Na okolí to ale nebude mít žádný vliv, protože bude probíhat pouze uvnitř areálu. Nepromítne se do rozkopaných silnic či chodníků, jako při běžné opravě kanalizace," zdůraznil mluvčí společnosti.

Čistírna odpadních vod v Chrastavě byla uvedena do provozu v roce 1998, v první etapě byla vybavena hrubým předčištěním, předřazenou denitrifikací, nitrifikací a kalovým hospodářstvím. Přebytečný kal se zahušťuje a odváží ke zpracování do liberecké čistírny.

Ve druhé etapě se měla dostavět druhá biologická linka a chemická eliminace fosforu, což se ale nestalo. Místo plánované kapacity 3500 ekvivalentních obyvatel je tak kapacita zhruba poloviční. V roce 2009 dostala čistírna nové strojní zahušťování kalu a v roce 2010 po bleskových povodních prošla nákladnou opravou.

Čistírna odpadních vod v Chrastavě, respektive její rozšíření je jednou ze staveb z oblasti obnovy majetku pro okres Liberec, kde je pro rok 2015 v této kategorii naplánováno celkem 18 staveb za 126,3 milionů korun bez DPH.

Celkový plánovaný objem investic vč. strategických pro tento okres je 146,2 milionu korun.

Na co byste se chtěli zeptat?

Kdy se začne stavba?

V průběhu jednoho maximálně dvou týdnů.

Omezí stavba nějak život ve městě?

Neomezí. Rozšíření čističky bude probíhat pouze v samotném areálu. Nezasáhne nijak do přilehlé lokality ani komunikací.

Jak dlouho potrvá?

Zhruba do dubna příštího roku. Dalších 15 měsíců bude nová část čističky ve zkušebním provozu.