„Můj pes ochutnal buřta, já pálenku. A ještě si dám pivko, Konrada," pochvaloval si včerejší Den potravinářů Libereckého kraje před obchodním centrem Plaza v Liberci Jiří Kropáček. Přijel do města až z Kolína, takže o desítkách stánků s domácími potravinami od malých regionálních výrobců dopředu ani nevěděl.„Původně jsem vyšel na procházku s pejskem a najednou jsem tady objevil trhy. Je to dobrá akce, líbí se mi," doplnil muž.

Někdo za pár hodin neměl co prodávat

Přehlídku domácích sýrů, uzenin, ale i naloženého masa, koláčků a dalších dobrot pořádal Liberecký kraj už třetím rokem. Jak prozradil radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD), akce probíhá plně v režii kraje. Farmáři za stánky nic neplatí.

„Jak se tak koukám, pár obchodníků už všechno prodalo. A odjeli," ukazoval už po poledni radní Jaroslav Podzimek na opuštěné stánky. „Den potravinářů děláme pro naše místní výrobce, aby se měli kde ukázat, a dostali se tak do podvědomí lidí. V době, kdy už hodně firem v kraji skončilo, jsou tito poslední, co nám ještě zbyli. Měli bychom si je chránit," dodal s tím, že letos poprvé za tři roky, co akce probíhá, farmářům přálo počasí.

Někteří nestíhají potraviny vyrábět

Drobní výrobci jezdí podle radního Podzimka se svými produkty po celé republice.

O den potravinářů byl v Liberci velký zájem.„Někteří ani nestíhají své produkty vyrábět. Třeba sýry musejí nějakou dobu zrát," poznamenal radní.

Na akci mohli lidé ochutnat také třeba léčivé šťávy, které připravuje moštárna Stará Dáma z Křižan. Na dračku šel třeba rakytník, šťáva z kysaného zelí nebo z aronie, tedy z bobulí černého jeřábu.

„Lidé mají zájem o zdravou výživu. My jsme začali před deseti lety pálením, ale postupně jsme k palírně přidali i moštárnu. Zpracováváme především ovoce, které k nám vozí místní pěstitelé. A záleží na tom, co se urodí," řekla prodavačka Šárka Kaňková.

Den potravinářů je natolik už mezi Liberečany známý, že mnozí sem chodí každý rok.

„Kupuji si tady karamelku s oříšky, a hned tři balení. Do zásoby. Nikde jinde tuhle dobrotu totiž nedostanu. Ochutnala jsem i sýry, pivní, pikantní. Jsou moc dobré," řekla Eliška Šíblová.