„Můj pes ochutnal buřta, já pálenku. A ještě si dám pivko, Konrada," pochvaloval si včerejší Den potravinářů Libereckého kraje před obchodním centrem Plaza v Liberci Jiří Kropáček. Přijel do města až z Kolína, takže o desítkách stánků s domácími potravinami od malých regionálních výrobců dopředu ani nevěděl.„Původně jsem vyšel na procházku s pejskem a najednou jsem tady objevil trhy. Je to dobrá akce, líbí se mi," doplnil muž.
Někdo za pár hodin neměl co prodávat
Přehlídku domácích sýrů, uzenin, ale i naloženého masa, koláčků a dalších dobrot pořádal Liberecký kraj už třetím rokem. Jak prozradil radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek (ČSSD), akce probíhá plně v režii kraje. Farmáři za stánky nic neplatí.
„Jak se tak koukám, pár obchodníků už všechno prodalo. A odjeli," ukazoval už po poledni radní Jaroslav Podzimek na opuštěné stánky. „Den potravinářů děláme pro naše místní výrobce, aby se měli kde ukázat, a dostali se tak do podvědomí lidí. V době, kdy už hodně firem v kraji skončilo, jsou tito poslední, co nám ještě zbyli. Měli bychom si je chránit," dodal s tím, že letos poprvé za tři roky, co akce probíhá, farmářům přálo počasí.
Někteří nestíhají potraviny vyrábět
Drobní výrobci jezdí podle radního Podzimka se svými produkty po celé republice.
„Někteří ani nestíhají své produkty vyrábět. Třeba sýry musejí nějakou dobu zrát," poznamenal radní.
Na akci mohli lidé ochutnat také třeba léčivé šťávy, které připravuje moštárna Stará Dáma z Křižan. Na dračku šel třeba rakytník, šťáva z kysaného zelí nebo z aronie, tedy z bobulí černého jeřábu.
„Lidé mají zájem o zdravou výživu. My jsme začali před deseti lety pálením, ale postupně jsme k palírně přidali i moštárnu. Zpracováváme především ovoce, které k nám vozí místní pěstitelé. A záleží na tom, co se urodí," řekla prodavačka Šárka Kaňková.
Den potravinářů je natolik už mezi Liberečany známý, že mnozí sem chodí každý rok.
„Kupuji si tady karamelku s oříšky, a hned tři balení. Do zásoby. Nikde jinde tuhle dobrotu totiž nedostanu. Ochutnala jsem i sýry, pivní, pikantní. Jsou moc dobré," řekla Eliška Šíblová.