Namísto nevzhledných budov, nádrží s neznámým obsahem a betonových ploch plných harampádí má vzniknout příjemné místo plné zeleně, kde najdou lidé i nové bydlení.

„Nejdůležitější je pro nás, že se změnil majitel. Jeho záměrem je opravdu sanace, dekontaminace a likvidace celého areálu. Jsme moc rádi,“ řekla místostarostka Mníšku Hana Čepičková. Novým vlastníkem je společnost Dekonta Mníšek.

„Jsme rádi, že je to firma Dekonta, protože to je jedna z největších firem v České republice, která se zabývá demolicemi a vyčištěním takto velkých závodů, jakým je i naše chemička. Máme tak i záruku toho, že to udělají odborně, v souladu se všemi nařízeními a s ohledem na životní prostředí a že to opravdu udělají,“ podotkl starosta Roman Slezák.

Jediný veřejně přístupný kryt v Liberci se otvírá jednou do měsíce. Prohlídky opět startují.
Podívejte se, jak vypadá liberecký podzemní kryt. Prohlídky opět začínají

Stav areálu není nijak růžový. „Situace odpovídá skutečnosti, že zde historicky dlouhá léta probíhala chemická výroba a od roku 2008 areál pouze chátral. Technický stav budov neumožňuje jiné řešení než jejich demolici, která je současně nezbytná k provedení sanačních prací, tedy odstranění znečištění z podloží budov a jejich okolí. Aktuálně se zabýváme čištěním a odstraněním venkovních nádrží a starých rozvodů, zároveň vzorkovacími pracemi ověřujeme úrovně znečištění jednotlivých budov i pozemků v areálu. Na základě výsledků vzorkování upřesníme další postup prací, nicméně lze předpokládat, že odstranění následků chemické výroby v areálu bude trvat v řádu jednotek let,“ popsal Aleš Pražák, člen představenstva společnosti Dekonta.

Zdroj: DeníkObec s novým majitelem postup koordinuje a v potaz vzala i názory obyvatel Mníšku. „Před dvěma lety jsme oslovili občany, abychom věděli, jaká je vůle lidí, co by se v chemičce mělo dít. Samozřejmě, že všichni by chtěli pouze zbourat a ozelenit, ale to je varianta, kterou není možné z ekonomického hlediska provést. Kromě minoritních nápadů, že by tam mohl stát třeba Penny market nebo jiný supermarket nebo dům s pečovatelskou službou, převažovala zeleň a lidé se i vyjádřili, že bytová výstavba je přijatelné řešení,“ doplnila Čepičková.

Takové jsou i plány majitele areálu. „Zatím jsme na začátku cesty, nicméně cíl je jasný – odstranit ekologickou zátěž a přeměnit areál bývalé chemičky, nacházející se téměř v centru obce, částečně na nové prostory k bydlení a částečně na relaxační zónu pro občany Mníšku,“ nastínil Pražák. Konkrétně by tu mohlo být až sedmdesát nových bytů.

Josef Pala odchází z hřiště po zákroku hráče z družstva maďarských olympioniků Fenrence Beneho, 1964.
Zažili dobu, kdy gól oslavovalo 30 tisíc fanoušků. Jak na to vzpomínají?

„Protože tam je záplavová zóna, vlevo od řeky se stavět nebude a vznikne tam parková úprava. Navíc, až se postaví obchvat na Frýdlant, ubyde i dopravy. V místě od vrátnice doprava by investor postavil dům,“ popsal starosta. Než ale plán dospěje do finále, potrvá to pár let. „Jedná se opravdu o poměrně složitý postup a běh na dlouhou trať s množstvím souvisejících aspektů, které je a bude potřeba postupně řešit. Musíme skloubit představy obce a naše, k záměrům se bude vyjadřovat mnoho dotčených úřadů. Jsem přesvědčen, že zájmový areál může v budoucnu opravdu hezky dotvořit již nyní velmi příjemný vzhled a atmosféru obce. Aby tomu tak bylo, nějaký čas to potrvá, odhaduji 5 až maximálně 10 let,“ vypočítal Pražák z Dekonty.

Starosta a místostarosta se shodují v jednom: „Z našeho pohledu se to alespoň rozhýbalo. Pětatřicet let od revoluce se nedělo nic a strašilo to tam.“

Oprava silnice na Ještěd, od Světlé po Výpřež
FOTO: Odstartovaly opravy silnice na Ještěd. Počítejte s omezením i uzavírkou

Zvědaví na další osud areálu jsou i místní: „Slyšela jsem, že se to tam začíná bourat. Tak to mě překvapuje a jsem zvědavá, co tam bude,“ okomentovala současný stav Krista Kořínková, která v chemičce dříve pracovala.

Po roce 1910 působila v areálu nejprve brusírna optického skla Adolf Hübner a Söhne, v roce 1934 zde založila firma Julius Georg Heusser výrobu a obchod s chemickými a technickými oleji, tuky a textilními speciálními preparáty. Po znárodnění továrna pracovala pod různými národními podniky a chemické produkty vyráběla pod původní značkou až do roku 2008. Následně areál změnil majitele a chátral, nemalé potíže přišly v roce 2010, kdy povodně vyplavily z chemičky různé látky, které způsobily zamoření studní lidí v Mníšku. Rozloha areálu je 31 tisíc metrů čtverečných.