Starosta Michael Canov je prvním oficiálním kandidátem za Liberecko pro Senátní volby v roce 2016. Kandidovat bude za Starosty.

Proč zrovna Senát?
Starostové mě nominovali do Senátu už v roce 2010, jenže tenkrát se prosazovala těsná spolupráce s TOP 09, takže dostal přednost jejich kandidát MUDr. Marušiak. Trochu mě to mrzelo, ale pak přišly v létě povodně, a to bych stejně musel tu kandidaturu odvolat. Neumím si představit, že bych v srpnu pomáhal Chrastavě se vzpamatovávat z té hrůzy a pak jim za dva měsíce zamával, že jdu do Senátu. To bych se považoval za zrádce.

Takže jste si počkal. Co Vás nutí boj o Senát nevzdat?
Vždycky jsem se zajímal o politiku, baví mě. V komunální politice jsem od revoluce, teď je čas jít dál a snažit se prosadit věci, které pomohou všem.

Všem? Chcete spasit svět?
Ne, to co mě láká je práce na zákonech a odhalování chyb v nich. Jako senátor bych se chtěl zaměřit na to, aby zákony byly kvalitní a smysluplné.
Jako starosta znám spoustu nesmyslných ustanovení z praxe, tak by mě bavilo zákony zlepšovat a pomáhat tak těm, kterým jsou určeny.

Vy jste v podstatě takový právník amatér, protože už jste za Chrastavu podával řadu námitek k různým zákonům a po každé jste jako město uspěli. Teď jste dokonce radili na ministerstvu financí se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Jste na sebe pyšný?
Když jsem se stal v roce 2002 starostou, tak hned druhý den ráno mi zvonil na stole telefon z finančního úřadu. A že máme platit penále támhle za něco a pokuty a tak, tak jsem se do toho pustil a po letech nám dali za pravdu a nic jsme neplatili. Pak přišly další věci a já jsem zjistil, že řada zákonů je napsaná velmi špatně, tak jsme začali bojovat. Mám výhodu, že náš tajemník úřadu je do takových věcí také zažraný, takže se občas předháníme, kdo najde v kterém zákoně víc chyb. (směje se) Ale je hrozně těžké přesvědčit ty úředníky nahoře, že udělali něco špatně. Proto mě těší, že už se nám některé věci podařilo dotáhnout i k Ústavnímu soudu a ten se postavil na naši stranu. Takže to chci změnit, tu šílenou byrokracii a zmetky, které v zákonech jsou.

To ale říká téměř každý, než se do vrcholové politiky dostane, že se na tohle zaměří, ale realita tomu moc neodpovídá.
To je pravda. Pozoruji, že někdy se senátoři a poslanci spoléhají na výklady úředníků, kteří ty zákony připravují. A už nejdou v tom studiu do hloubky, prostě to odhlasují a je to. Ale já jsem takový, že se rád do zákonů ponořím a začtu a pátrám po jejich smyslu, tak doufám, že v tom by byla moje výhoda. Taky bych chtěl pomoci prosadit nápady Svazu měst a obcí, protože ten tu problematiku, co obce trápí, zná nejlépe, ale často se na něj nebere zřetel. Poslední dobou mám také pocit, že tady začal hon ani ne tak na malé, jako spíš na úplně nulové ryby, které se ničím neprovinily, jen někde něco jinak vyplnily a ti velcí podvodníci, kteří masivně zneužívají státní nebo evropské dotace jsou v klidu. To se mi nelíbí.

Řada kandidátů slibuje voličům věci, na které senátor ani nemá vliv. Na čem postavíte svoji kampaň Vy?
Určitě nebudu slibovat modré z nebe, jako někteří. Je to laciné a hloupé. Ale rád bych pomohl prosadit obecně zlepšení dopravní sítě. To je věc, která trápí každou obec, pořádné silnice. A rád bych také, protože učím i na gymnáziu a znám i oblast školství, pomohl k tomu, aby se rozdělila maturita. Aby byla na tři části, zvlášť pro gymnázia, zvlášť pro ostatní střední školy a zvlášť pro učební obory. Protože není možné klást stejné požadavky na učně a stejné na gymnazisty. Pak je z toho kompromis, který nic neřeší.

Vy budete kandidovat za volební okrsek Liberec, kam ale Chrastava nespadá. Nepřipravujete se tak o voliče? Proč nechcete kandidovat ve svém okrsku?
To je taky věc – volební okrsky do Senátu. Pokud uspěji, chtěl bych je změnit. Stávající okrsky jsou nesmyslné. Logické by bylo, aby volebním okrskem byl vždy ten, který okres a ne, aby se to přepočítávalo podle nějakého podivného koeficientu podle počtu obyvatel. Stejně chodí k volbám jen ten, kdo chce. Výsledkem je, že Chrastava, Bílý Kostel a Hrádek jsou nesmyslně dané k České Lípě a ještě tam jsou obce ze Středočeského kraje, se kterými nemáme už vůbec nic společného. Každé senátní volby nám na radnici vyzvánějí telefony od voličů, že asi dostali špatný volební lístek, protože logicky očekávají, že mají volit za liberecký okrsek a ne za Českou Lípu. Už jen čekám, až přijde dopis, že máme jezdit k volbám do Polska, přiznám, že už by mě to snad ani nepřekvapilo.