Například Diakonie Českobratrské církve evangelické se rozhodla zřídit povodňové základny v Nové Pace na Jičínsku, Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, Českých Budějovicích a Soběslavi na Táborsku, oznámila dnes ČTK pracovnice diakonie Vendula Kodetová.

"V současné době svoláváme prvé dobrovolníky, kteří budou podle potřeby nasazeni na odklízení povodňových škod v okamžiku, kdy svoji pomoc v terénu ukončí armáda a hasičské sbory s těžkou technikou," sdělil ředitel střediska humanitární pomoci diakonie Jan Dus.

Povodňovou situaci sleduje také Charita ČR. "Jsme připraveni pomoci při odstraňování povodňových škod a lidem v jejich tíživé životní situaci," řekl její ředitel Lukáš Curylo. Charitní síť zahrnuje 340 místních poboček, jejichž pracovníci nyní v terénu zjišťují, kde je pomoci zapotřebí. Charita je připravena nabídnout také své poradny, psychologické týmy a humanitární sklady s vysoušeči a dalšími potřebnými věcmi.

Diakonie Českobratrské církve evangelické spravuje sbírkové konto 3596666359/0800 s variabilním symbolem 2013. Charita ČR vyhlásila finanční sbírku na pomoc obětem povodní na sbírkovém kontu 11998822/0800 s variabilním symbolem 906.

Charitě ČR lze přispět také dárcovskou zprávou s textem DMS CHARITAPOMOC na číslo 87777. Cena jedné zprávy je 30 korun. Od pondělí 3. červa mohou lidé pomocí esemesky posílat peníze také diakonii, a to ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777.