Spodním centrem Liberce se v posledních měsících linula vážná hudba. Důvod? Měla odtud vypudit všechny pochybné existence, které zde obtěžovaly a okrádaly slušné lidi. Netradiční způsob prevence se ale příliš neosvědčil. Lotři si zvykli a obtěžovali i nadále. Strážníci museli do míst zajíždět denně. Denně ve Fügnerově ulici řeší přestupky i trestné činy. Nakonec radnici došla trpělivost a přímo na terminálu nechala vybudovat novou četnickou stanici. „Dříve na terminálu stávala mobilní služebna strážníků, kterou jsme ale z finančních důvodů zrušili. Nyní nastal čas strážníky na místo natrvalo vrátit, problémů je čím dál víc," řekla primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD). Stálá služebna přišla městskou kasu na osmdesát tisíc korun. „Služebna je sice stálá, ale to neznamená, že tam bude neustále strážník sedět. Naši strážníci nepřetržitě monitorují Fügnerovu ulici i okolí aktivním způsobem. Obchází místo, dohlížejí na pořádek. Služebna vznikla hlavně kvůli tomu, aby naši lidé nemuseli stále vozit lidi na základnu pod vlakovým nádražím. Slouží k administrativě, přestávkám na jídlo," vysvětlil ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

Souhlasí i řidiči MHD

Spodním centrem Liberce denně projde asi 80 tisíc lidí. „Doufám, že nová služebna přispěje k větší bezpečnosti nejen našich občanů, většinou cestujících veřejné dopravy, ale také řidičů MHD, a že poslouží i jako prevence," dodala primátorka Rosenbergová. Dopravní podnik krok města vítá. „Přáli si ji zde mít jak cestující, tak i naši zaměstnanci. V minulosti jsme řešili vedle napadení řidičů třeba také případy, kdy byla na terminálu fyzicky napadena pracovnice našeho Informačního centra. Policisty jsme volali i kvůli jiným případům," řekl ekonomický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Milan Červenka.

Denně strážníci v centru Liberce řeší také až deset případů zakázaného požívání alkoholu na veřejnosti. Samotní obyvatelé Liberce mají na služebnu většinou tento názor: „Dobrý začátek. Souhlas na 100%. Ještě by to chtělo služebnu přímo na vlakovém nádraží. Konečně pořádný čin, který mě mile překvapil," uvedli Ivo Kusák, Františka Daňová a Jana Kudrnková.