Podle mluvčího Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Jiřího Hladíka potrvají až do září. „Na rekonstrukci infrastruktury naváže oprava samotné komunikace a chodníků, aby tudy už na podzim mohly jezdit autobusy městské hromadné dopravy," řekl.

„O rekonstrukci komunikace U Krematoria jsme se snažili už v roce 2012. Nechali jsme vypracovat projektovou dokumentaci, a současně jsme podali žádost o dotaci na realizaci projektu. Ta bohužel nebyla schválena. Nechtěli jsme ale opravu ulice vzdát, a proto jsme hledali další možnosti, jak rekonstrukci za co nejnižší cenu uskutečnit," řekla primátorka Martina Rosenbergová.

Dodala, že se proto spojila s vlastníky inženýrských sítí a dohodla se s nimi, že zde souběžně vymění vodovod a kanalizaci. Radnice tak za opravu ulice nakonec zaplatí jen něco přes sedm milionů korun.

Kanalizace a vodovod v ulici už podle Hladíka výměnu potřebovaly. „Stávající kanalizační stoka pochází z roku 1965. Je z betonových trub a jak prokázala kamerová prohlídka, stoka je ve špatném technickém stavu: potrubí je narušené, popraskané, s narušenými spoji, místy části trub chybí," popsal mluvčí. V dobrém stavu není ani litinový vodovod z roku 1954.

„Je značně inkrustovaný a opakovaně poruchový, proto SVS rozhodla o současné rekonstrukci kanalizace i vodovodu," dodal.

Komunikaci pak čeká kompletní obnova dláždění včetně chodníků. Rozbitou a zchátralou dlažbu chodníků nahradí zámková dlažba, silnice bude předlážděna původními kostkami. Zachováno zůstane stromořadí.

Rekonstrukce umožní zavést ke krematoriu autobusovou linku, která sem v minulosti nikdy nevedla. Dopravní podnik chce k hřbitovu zajíždět osmkrát denně s mikrobusem přes Perštýn každou hodinu zhruba do 17:00.

Linka se má podle předsedy představenstva dopravního podniku Romana Šotoly rozjet začátkem září.