Jméno čerstvé olympioničky Petry Hynčicové je teď možná známější v americkém Coloradu, kde studuje, než v Čechách. Její tvář zná ale v rodném Liberci téměř každý. Už v roce se stala spolu s Lukášem Bauerem symbolem sportovních her EYOWF 2011. Teď bude tato třiadvacetiletá adeptka fyziologie reprezentovat naši zemi na ZOH v Pchjongčchangu. Na startu se poprvé objeví už v sobotu 10. února.

Část českých sportovců odletěla 1. února z Prahy zimní olympiádu v Jižní Koreji. Na snímku Eva Samková.
INFOGRAFIKA: Olympiáda za dveřmi. Na výletě do Pchjongčchangu

O nominaci se dozvěděla teprve koncem ledna. „Informace ke mně vzhledem k časovému posunu dorazila s osmihodinovým zpožděním. Ráno jsem se probudila a zprvu nechápala to množství SMS a gratulací na facebooku. Pak jsem si ale přečetla zprávu od rodičů a moje první reakce byla: To nemůže být pravda. Dostat se na olympiádu je splnění snu každého sportovce,“ vzpomíná na osudové chvíle Petra Hynčicová.

Svou cestu za olympijskými kruhy zahájila už ve dvou letech na svazích Jizerských hor.

Martina Sáblíková.
Sázkaře olympiáda zajímá. Nejvíce se věří Sáblíkové, opět láká hokej

NOMINACE NENÍ ZADARMO

Čerstvá olympionička Petra Hynčicová.Zdroj: Archiv P. HynčicovéNominace na vrchol, kterým je účast na světové olympiádě, ale není zadarmo. Lemuje ho pot a hlavně pořádná dřina. K přípravám na závěrečnou diplomku a reprezentaci univerzity musela navíc absolvovat vybrané závody v Evropě, aby prokázala výkonnost. „Musela jsem přiletět před skončením semestru a několik zkoušek tak musela absolvovat přes internet za dozoru profesorů z Technické univerzity,“ popisuje. Hned v prvních dnech nového roku už ji čekala cesta zpátky, aby absolvovala univerzitní závody a mistrovství USA na Aljašce.

„Byla tam neuvěřitelná atmosféra. Hlasatel několikrát vyvolával v rozhlase její jméno s tím, že jede o nominaci na olympiádu. Bylo neuvěřitelné, kolik cizích lidí jí tam přišlo přát, aby to vyšlo. Z amplionu se stále ozývalo Czech Republic, Liberec, bylo to hrozně emotivní,“ popisují Petřini rodiče.

Z INSBRUCKU DO COLORADA

Petra Hynčicová o sobě poprvé na mezinárodním fóru dala vědět před šesti lety na světové olympiádě mládeže v Innsbrucku, kam byla nominována jako jediná česká běžkyně. Pak už její cesta vedla do reprezentace dospělých. „Náročné tréninky však kolidovaly se studiem fyzioterapie, kterému jsem se chtěla věnovat,“ vzpomíná závodnice. Těžké dilema – vrcholový sport nebo náročné studium vysněného oboru – nečekaně rozhodly nabídky hned ze tří amerických univerzit.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Olympiáda otevřela dialog mezi Koreami, míní analytička

Právě v zámoří přitom Petra dosáhla největších úspěchů. Jen loni tu například získala 2 x titul NCAA 2017 – nejprestižnější univerzitní soutěže se silnou mezinárodní účastí. Loni byla vyhlášena nejlepší univerzitní lyžařkou a letos bude jako nejlepší reprezentantka uvedena do univerzitní Síně slávy.

LIBEREC VYSLAL I KOMENTÁTORA

Jakého úspěchu dosáhne Pchjongčchangu, je zatím ve hvězdách. V Coloradu jí bude držet palce celá škola. Doma rodiče i mladší sestra Kateřina, která je juniorskou reprezentantkou ve stejné disciplíně. Petra Hynčicová není na ZOH v Pchjongchangu jediným zástupcem.

Čerstvá olympionička Petra Hynčicová.Zdroj: Archiv P. Hynčicové

Liberec tu spolu s ní bude hájit také sdruženář Miroslav Dvořák. Ovšem ani Petřini kamarádi z bývalého libereckého oddílu nezůstali stranou. Jako servisman běžeckého týmu zamířil do Koreje Martin Lopota a další, David Nyč, se tu pro změnu objeví v roli sportovního komentátora Radiožurnálu