Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou, sdělila mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Podle Petra Šéna, ředitele společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v Libereckém kraji na starosti, potrvá uzavírka silnice na Harrachov zřejmě až do pátku. "Uzavírka bude platná do odvolání a otevření úseku pro kamionovou dopravu bude závislé na aktuálním stavu vozovky," uvedl Šén. Na dodržování zákazu vjezdu na zhruba šestnáctikilometrový úsek bude podle Šéna dohlížet policie ve spolupráci se strážníky z Tanvaldu. Tato silnice se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování dopravy tam stačí jeden uvízlý kamion v kopci.

Podobné problémy působí při silnějším sněžení kamiony na trase na Frýdlant. Problémy bývají hlavně v Albrechtickém kopci. Uzavírání silnice 13 je letošní novinkou. Policie ve spolupráci s krajem a samosprávami se na něm dohodly poté, co na silnici výrazně vzrostla kamionová doprava. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně, kvůli níž jezdí stovky kamionů přes Habartice a Frýdlant. Také silnice 13 bude uzavřena až do odvolání a na dodržování zákazu vjezdu bude policie dohlížet. ČTK o tom informoval vedoucí údržby komunikací společnosti Eurovia CS Pavel Vach.

V Libereckém kraji začalo dnes v podvečer sněžit, podle předpovědi by v Jizerských horách a Krkonoších mohlo během čtvrtka napadnout až 30 centimetrů sněhu. "Ve vyšších polohách lze očekávat sněhové jazyky či závěje. Řidiči by měli být připraveni na náhlou změnu počasí a přizpůsobit tomu styl jízdy. Doporučujeme kvalitní zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy," dodal Šén.

Liberecký kraj má za sebou nejchladnější noc letošní zimy. V osadě Jizerka v Jizerských horách teplota v noci klesla pod minus 15 stupňů Celsia. Silnice v kraji jsou zatím převážně suché a vymrzlé. Na Semilsku v polohách nad 600 metrů je na silnicích nižších tříd místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, v Jizerských horách je na vozovkách ujetá vrstva sněhu.