„Objížďka je vedená naprosto strašlivým způsobem, když jsem jel do Nového Města, hnalo mě to přes Lázně Libverda. A tam, co se dělo! Silnice je v šíleném stavu, nevejdou se vedle sebe na některých místech ani dva osobáky, natož autobusy nebo náklaďáky, které tam taky objíždí. Je to o nervy," popisuje svůj zážitek z cesty řidič Pavel Hošek. Naštvala ho také skoro hodinová ztráta času, než objížďkou prokličkoval. „Mohli vést klidně objízdnou trasu z Ludvíkova na Hajniště, bylo by to kratší. Jenže ta silnice je v tak hrozným stavu, že je zralá na úplné uzavření. Nic horšího jsem v kraji neviděl," komentuje Pavel Hošek.

Rozčílení jsou i místní, kteří bydlí v oblastech uzavírek. „Hlavně, že zrušili spoustu autobusů, už tak bylo cestování do práce šílené. A teď je to ještě horší," podotýká paní Alena a dodává: „Přijde mi, že uzavírky dost organizačně podcenili."

Řidičům i místním nezbývá, než se obrnit trpělivostí. „I k nám přichází negativní ohlasy a já je chápu, ale jinak to nejde. Už je pět let po povodni a to je na opravy dlouho. Můžeme být ale rádi, že kraj sehnal na opravu silnic peníze, státní kasa se už dávno zavřela," obhajuje situaci Jaroslav Demčák, starosta Hejnic. Současně vyzývá k trpělivosti. „To nejhorší potrvá do 5. května, kdy se znovu otevře část Raspenavy a provoz se zčásti uvolní," dodává Demčák.

Na pozoru by se měli mít řidiči v některých částech Raspenavy, kam se momentálně může vjíždět pouze s povolenkami. Cesty jsou řádně označené a vjet na ně mohou jen cyklisté, motorky, obsluha a rezidenti. Porušení vjezdu pokutují policisté.

Všechna omezení jsou o to složitější, že v oblasti v současnosti probíhají ještě další místní opravy silnic či kanalizací.

Rekonstrukce silnic jsou rozděleny do etap, poslední skončí v říjnu.