Takových míst bylo v Českém ráji natočeno tisíce, namátkou zmiňme například filmy Zlatovláska, Bajaja, každému se pak vybaví Hruboskalské skalní město. Nebo hrdinův souboj s Mrakomorem v pohádce Princ a Večernice, odehrávající se na pozadí Trosek.

Právě tyto lokality chce propagovat nově vzniklý projekt Filmová kancelář Český ráj. V její databázi je momentálně na čtyři desítky filmových míst notoricky známých z filmového plátna, méně už ale z reality. Po návštěvě stránek www.filmcommission.cz se tak můžete podívat, kde Bajaja rozmlouval se svým koněm, z jakého hradu vylétají čarodějnice v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo kudy projíždí slavná hasičská stříkačka Máňa, která se vždy na každé soutěži umístí poslední. „Vedle přehledu filmových míst a filmů zde návštěvník najde také tipy na putování za nejznámějšími filmy a pohádkami, které v Českém ráji vznikly," uvedla Pavla Bičíková, projektová manažerka Sdružení Český ráj, které projekt zaštiťuje.

Sekundárním efektem může být i přilákání filmových produkcí, jimž chce kancelář asistovat při výběru vhodných natáčecích lokalit, zajímavých exteriérů, interiérů a při zajištění nezbytných povolení k natáčení.