Jednou z nich je Česká hračka, která slouží jako průvodce pro zájemce o české výrobky a na svých webových stránkách přináší informace o výrobcích hraček, her a dalšího vybavení pro děti a dospělé z celé České republiky.

Podle majitelky prodejny s regionálními produkty ve Smržovce je české produkty potřeba propagovat. Právě proto zorganizovala ve spolupráci s s organizací ve svém obchodě prodejní výstavu českých výrobců.

Renesance českých hraček

„Česká hračka by měla být v každé rodině a neměli bychom kupovat vůbec nic jiného. Jsem strašně vděčná za to, že maminky už pochopily, že je lepší koupit jednu kvalitní atestovanou českou hračku, která vydrží a je hezká i po 5 letech, než koupit levný šmejd z Číny, který se za dva měsíce rozbije. Zhruba 80 procent zákazníků, kteří do mého obchodu přijdou, sáhne po té české hračce," řekla majitelka obchodu Helena Sipřinová a dodala, že česká hračka je, díky nutnosti splňovat veškerá kritéria legislativy a hygieny České obchodní inspekce, zárukou kvality a dětem neublíží. To je prý hlavním důvodem, proč se k ní lidé vracejí.

Renesance, kterou české hračky a jejich výrobci zažívají, vedla i k založení Muzea hraček v Jablonci nad Nisou, které funguje od dubna letošního roku. Návštěvníci mají možnost si prohlédnout hračky z období od roku 1940 do roku 1989. Expozice se nachází ve čtyřech místnostech o ploše cca 90 m2.

„Hračky, které jsem si vždy jako malý kluk přál, jsem začal sbírat až v dospělosti. Hraček přibývalo i díky lidem, kteří mi je darovali a bylo mi líto nepodělit se s ostatními o vzpomínky z doby nedávno minulé. Naše muzeum je zaměřené na hračky, které si pamatují naši rodiče a prarodiče. Byla by také škoda, abychom si nepřipomínali dovednosti lidí, kteří se podíleli na vytváření těchto hraček," řekl zakladatel muzea Jiří Vavřín.

Krteček letí do vesmíru

Jen v Libereckém kraji se nachází devět výrobců hraček pro děti. Některé z regionálních firem začaly vyrábět hračky z čistě osobních důvodů, protože na trhu nenašly nic, co by se líbilo jejich dětem. Jiné firmy jen obnovily historickou tradici, mezi nimi je i Detoa Albrechtice, která vyrábí dřevěné hračky a korálky už od roku 1907. V její nabídce je i kolekce hraček s populárním Krtečkem Zdeňka Milera. Hračky a filmy s jeho motivem se v současnosti prodávají ve více než 20 zemích na celém světě. V roce 2010 se dokonce plyšová figurka Krtečka ocitla na palubě raketoplánu Endeavour a vydala se na cestu do vesmíru.

Zájem o tradiční české hračky roste především mezi lidmi, kteří oceňují jejich jednoduchost a dlouhou výdrž. Podle prodejců má na zvyšujícím se prodeji zásluhu i retro vlna, která zasahuje v poslední době nejen Českou republiku, ale celou západní kulturu.