Na dnešní schůzi podpořili zastupitelé naprostou většinou 41 hlasů žádost zastupitele, chrastavského starosty a libereckého senátora Michaela Canova o přehodnocení situace. Vyzvali zároveň všechny poslance za Liberecký kraj, aby podpořili takové legislativní řešení, které zamezí dalším negativním dopadům do rozpočtu regionálních samospráv.

Odhadovaný dopad vládního návrhu do příjmů rozpočtu obcí, měst a krajů bude podle krajského hejtmana Martina Půty představovat více než 16 miliard korun. „Příjmy u obcí budou nižší o 1.100 korun na jednoho obyvatele a u krajů o 400 korun na jednoho obyvatele,“ upozornil hejtman Martin Půta.

Ilustrační foto.
Zastupitelé v Liberci podpořili žádost senátora Canova o kompenzačním bonusu

Jak senátor Canov, tak hejtman Půta nezpochybňují pomoc samotnou, vadí jim ale způsob, kdy vláda všechny své sliby přehazuje na bedra samospráv. „ Pomoc živnostníkům a osobám samostatně výdělečně činným, malým firmám a jejich společníkům je  potřebná a nutná. Ale způsob, jakým tyto peníze na podporu zmíněným skupinám vytahuje vláda České republiky, bez předchozího varování z rozpočtů samosprávy, je podle mého názoru chybný a nepřijatelný,“ zdůraznil hejtman.

„Můžeme teď rozdávat milionové bonusy, ale na konci roku se může stát, že nebudeme mít peníze na některé služby, které ze zákona hradit musíme,“ zdůraznil hejtman. Návrh senátora Canova už dříve podpořila většina členů i Asociace krajů České republiky.

Ilustrační foto
Starostové varují, že kompenzace pro podnikatele jim pokrátí rozpočty.