S projektem, který by bral na lidi s náročnou dietou ohled, přišly tři liberecké společnosti. Od září by mělo díky nim začít fungovat doručování bezlepkových pokrmů po Liberci a okolí.

„Ke spolupráci se rozhodla naše restaurace Pod Branou, Občanské sdružení Grácie a prodejna Jo - bio,“ řekl Deníku restauratér Jiří Kejhar.
Jedná se o dobře vymyšlený ucelený trojlístek, který může zákazníkům nabídnout komplexní služby. „Jo – Bio nabízí suroviny, sdružení Grácie pořádá osvětové kurzy o bezlepkovém vaření a stravování a my vaříme a pečeme,“ vysvětlil Jiří Kejhar.

Nápad na vybudování sítě, která zajistí lidem bezlepková jídla, přišel od zákazníků, kteří sami zájem o dietní pokrmy projevili. „Když si u nás v restauraci někdo dával něco dietního, říkal jsem si, že je to asi sportovec a drží si linii. Pak jsem ale zjistil, že to byl člověk, který musí držet bezlepkovou dietu,“ uvedl.

O tom, jak mají celiaci a lidé s alergií na lepek těžký život, pak začal Jiří Kejhar uvažovat konstruktivně. I test Deníku zjistil, že místa, kde by se mohl člověk bezlepkově stravovat, prakticky neexistují.

Je dokonce i problém sehnat mouku nebo mléko bez lepku. Velké supermarkety nabízejí množství bio produktů, ale bezlepkové potraviny tady nenajdete. Příprava a rozvoz jídla bez lepku by měly v Liberci odstartovat v září.

„Založit přímo bezlepkovou restauraci by asi nemělo cenu, neuživila by se. Projekt objednávek jídel ale smysl myslím má,“ podotkl Jiří Kejhar.
Výrobna bezlepkového jídla bude sloužit především alergikům a lidem s nějakou zdravotní indispozicí, nicméně objednat si zdravé jídlo budou moci všichni.

„Říkal jsem si, že bezlepkové jídlo se nedá téměř připravit, když je ochuzeno předem o tolik surovin. Když jsem ale pak ochutnal bezlepkový koláč, moc mi zachutnal. Byl dokonce snad lepší, než koláč z klasické pšeničné mouky,“ uzavřel Jiří Kejhar.