LIBEREC

Čarodějnice v centru Liberce od 20.00 do 22.00 hodin
Sraz lampiónového průvodu bude v osm hodin večer na náměstí Dr. E. Beneše. Průvod půjde do Dětského koutku 
v Lidových sadech. Ve 20.30 v koutku společně všichni upálí připravenou čarodějnici, po celou dobu bude jezdit vláček, možnost občerstvení 
a opékání špekáčků.

Pálení čarodějnic od 16.00 v restauraci U Kudrnáče, Liberec – Ruprechtice

Rej čarodějnic od 16.00, hřiště za Starými Pekárnami
Od 16.00 soutěže v areálu, od 18.30 sraz před SOU Na Bojišti odkud jde průvod zpět na hřiště, v 19.00 zapálení vatry.

Čáry u arény od 17.00
Konají se na horním parkovišti u Tipsport areny.
Pálení čarodějnic v Ostašově
od 18.00, hřiště u horní školy Liberec-Ostašov. V 18 hodin je připraven koncert kapely The Grizzlies, v 19 hodin dojde 
k zapálení vatry.

Lampiónový průvod – vratislavické čarodějnice od 18.00, Liberec – Vratislavice nad Nisou
Sraz je na parkovišti u ZŠ, trasa průvodu: ZŠ – ulice Nad Školou – lesopark. Připraveny jsou soutěže pro děti, soutěž o nejhezčí masku a o nejoriginálnější lampión. Opékání vuřtů, vatra, ohňostroj, hudba. Vuřty s sebou, opékací náčiní připraveno.

Lampiónový průvod a pálení čarodějnic od 18.45, sraz u ZŠ Broumovská.
Pálení čarodějnic Autokemp Pavlovice. Po setmění půjde lampionový průvod a poté bude zapálena vatra – možno zakoupení buřtů. Ve 20.00 začne k poslechu a tanci hrát Libor a Víťa.

MIMO LIBEREC

VĚTROV (FRÝDLANT) – Pálení čarodějnic, od 19.00, hřiště Větrov

BULOVKA – Pálení čarodějnic od 20.30 hodin, hřiště

FRÝDLANT – Frýdlantské čarodějnice, od 17.00, sraz na náměstí T.G.M.

HEŘMANICE – Pálení čarodějnic od 19.00, u kulturního domu

HODKOVICE N. MOHELKOU – Stavění májky a pálení čarodějnic, od 17.00, náměstí

HRÁDEK N. NISOU – Pálení čarodějnic od 19.00, Hasičská louka

CHRASTAVA – Čarodějnice, lampiónový průvod, od 18.00, vatra za hasičskou zbrojnicí

LÁZNĚ LIBVERDA – Pálení čarodějnic v Libverdě od 17.30, fotbalové hřiště

LUDVÍKOV – Pálení čarodějnic od 19.30, sraz u hasičské nádrže

Jedna noc, řada jmen. Magie zůstává

Pálení čarodějnic nebo také Noc čarodějnic, Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine, se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka.
Mimo lidové zvyky se také jedná o druhý největší Satanský svátek. Na tuto noc připadala největší sabat Satanských kultů.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti.

Čarodějnice na hranici
Na ochranu před čarodějnicemi (původně před zlými duchy a démony obecně, čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů) se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic". Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do výšky. Popel 
z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody. Někdy se rozhrnutým popelem vodil dobytek k zajištění plodnosti, jindy se přes oheň skákalo kvůli zajištění mládí a plodnosti.

Podobný svátek se slaví v mnoha jiných evropských zemích, například na Slovensku, ve Skotsku, Irsku, Švédsku, Finsku, Polsku nebo Německu. Různé země označují tento svátek různými jmény.                                                                                                                                                                           Zdroj: Wikipedie