„Místo toho sehrála řada žadatelů jen roli užitečného idiota, včetně nás. Náš TJ Spartak Chrastava žádal o peníze na stavbu nové sportovní haly, původní hrozilo uzavření, protože byla naprosto v dezolátním stavu. S žádostí jsme neuspěli. Myslel jsem, že se na nás nedostalo a že ministerstvo vybralo lepší projekty. To jsem se tedy mýlil,“ neskrývá rozhořčení Canov.

Reaguje tak na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, podle které ministerstvo v uvedených letech rozdělovalo dotace naprosto netransparentně, vytvářelo nerovné podmínky pro uchazeče a rozdělení dotací ani nekontrolovalo. Přitom se v dotčeném programu rozdaly přes dvě miliardy korun.

„Nevyřadily se žádosti, které podali uchazeči po termínu nebo které byly nekompletní. Dotace šly na akce, které neodpovídaly cíli programu. Podporu tak dostali žadatelé například na nákup počítačů a kopírek, osobního auta pro zastřešující organizaci nebo na vzduchotechniku v sídle organizace, které není sportovním zařízením,“ stojí ve zprávě NKÚ.

Zákaz kouření. Ilustrační snímek.
VIDEO: Zákazu kouření ukázali holé zadky

Mezi organizacemi, které NKÚ kontroloval a kde byla zjištěna pochybení, byla i TJ Bílí Tygři Liberec. Jednota proti závěrům NKÚ podala námitku. Podle Canova je ovšem zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu natolik závažné, že by se jím měla zabývat policie.

„Zjištění NKÚ dokazují dlouhodobou prohnilost a bezskrupulóznost celého systému přidělování sportovních dotací na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. NKÚ však ponechal svá zjištění vůči ministerstvu jako poskytovateli dotací jen jako slohové cvičení, to přesto, že jeho zpráva dokazuje rozsáhlý a systematický podvod a zneužívání pravomoci úřední osoby, a to zřejmě ve formě organizované zločinecké skupiny neuvěřitelným způsobem v miliardovém rozsahu. Proto jsem trestní oznámení podal já,“ vysvětluje Canov.

„Je pravda, že po přečtení zprávy NKÚ se člověk diví, že policie už dávno nekoná. Z kontroly vyplývá, že lidé, kteří to měli na ministerstvu pod palcem, rozdělovali peníze, jak chtěli, evidentně už předem vybraným žadatelům, aniž by vůbec zjišťovali, zda splňují podmínky dotačního programu. Jak to, že je kolem toho ticho po pěšině?“ řekl Deníku jeden z funkcionářů TJ Sokol Ruprechtice, který si ale nepřál být jmenován.

MY NE, TO ONI

Současné vedení ministerstva vidí jako chybu špatné nastavení pravidel financování sportu u předchozích vedení úřadu. „Nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo již pod mým vedením nerozporovalo. Již několik týdnů po svém nástupu jsem nařídila první audit sekce sportu, celkem bylo těch auditů 11 plus další mimořádné kontroly,“ uvedla ministryně Kateřina Valachová. Jestli padnou skutečná jména viníků, je nyní v rukou policie a státního zastupitelství.

Doktor medicíny Miroslav Jerinić
Válka u nás? Nesmysl, říkal jsem si. A stalo se