Liberecké sídliště Františkov, v němž žije bezmála 1200 domácností, se brzy dočká nového zdroje dálkového vytápění.

Teplárna Liberec  totiž začala poblíž okresního archivu stavět novou kogenerační jednotku, která bude zásobovat teplem kromě bytů také školy a zdejší domov seniorů.

Současně zahájila i rekonstrukci stávajících rozvodů.

„Změna systému zásobování teplem na tomto libereckém sídlišti přinese zkrácení parních rozvodů, snížení ztrát a společnou výrobu elektřiny a tepla. Při ní se nejlépe využije energie, obsažená v zemním plynu," upřesnil mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Budování nového zdroje tepla potrvá do dubna příštího roku. Projekt přijde na 88 milionů korun. Celkem 27 milionů z této sumy uhradí dotace z evropských fondů, která se energetikům podařila získat.

Nový zdroj tepla na Františkově je součástí půlmiliardového projektu modernizace systému centrálního vytápění. Po tomto sídlišti plánuje vedení teplárny vybudovat v dalších letech stejné jednotky také ve Vratislavicích nad Nisou a pro čtvrti Pavlovice a Ruprechtice.  „Moderní technologie s akumulací tepla a plynovými kotli budou umístěny co nejblíže spotřebitelům. Kotelna podléhá přísné kontrole a její provoz bude mít minimální vliv na ovzduší," upřesnil místopředseda představenstva Tomáš Balcar.

Jak upozornil Lukáš Jankovský, stavba ale přinese v letních měsících obyvatelům Františkova mírné komplikace. „Kvůli výměně rozvodů bude totiž nezbytné krátkodobě omezit provoz na některých silnicích a chodnících," řekl mluvčí.

Současně s modernizací dodávek tepla spustila teplárna projekt Zelená pro Františkov (www.zelenaprofrantiskov.cz), kterým chce zkvalitnit životní prostor na tomto libereckém sídlišti. Po hromadném úklidu, do něhož se koncem května zapojilo osmdesát dobrovolníků, bude ještě v létě následovat rekonstrukce zdejšího hřiště.

Modernizace by měla zhruba do tří let přinést všem Liberečanům, kteří jsou napojení na dálkové vytápění, nižší cenu za jeden gigajoul.
„Snížení ztrát v rozvodech, a současně i ceny bylo podmínkou podpory projektu ze strany města. Za jeden gigajoule by měli lidé platit o 32 korun méně než teď,"  řekl před časem radní a předseda sdružení Teplo pro Liberec Petr Černý (nez.).