„Nejdříve jsem byla naštvaná, ale pak jsem si řekla, že toho zkusím zažít co nejvíce. Přes den jsem šla na památky, pak do kina do Pražské a nakonec na koncert Barbory Polákové," řekla Jana Kohoutová z Liberce.

SOUBOJ O NÁVŠTĚVNÍKY Zmatení podle všeho ale byli i sami pořadatelé, když zjistili, že společně s jejich akcí se koná spousta dalších, se kterými musí zápasit o návštěvníky. „Nevím, jestli druhý víkend v září je prostě jen ideální termín, nebo jestli od nás pořadatelů nechtít trochu lepší plánování a spolupráci. Na dvou akcích se podílíme s knihkupectvím a já si říkám, jestli jsem neměl na pořadatele důrazněji naléhat, aby Divadlo v Bunkru nebo urban festival KI-NO připravili na jindy," vyjádřil se knihkupec Martin Fryč a dodal: „Ale možná neměl, když se nedomluví ani město s krajským úřadem." Kraj totiž v sobotu pořádal ve svém sídle krajské slavnosti a město ve stejný termín spustilo umělecký festival Art Week a propagovalo také Dny evropského dědictví. Podle hejtmana Martina Půty se po dvou letech snahy o společnou akci s městem Liberec lidé, kteří ji na kraji připravovali, shodli na tom, že to byla slepá ulička. Zastupitelka Liberce Květa Vinklátová zase navrhla, že by mohla s plánováním pomoci neformální pracovní skupina, která nedávno vznikla. „Bude třeba vymyslet nějaký systém koordinace," napsala.

Vinklátová ještě dodala, že: „Pořadatelů a nápadů na akce je zjevně víc než víkendů."

ZMATENÍ NÁVŠTĚVNÍCI

Zmatení, ale nakonec byli nejvíce návštěvníci. „Koná se toho tolik, že nevíme, kdy a kde začít. Je to tak trochu blázinec, některé víkendy se ve městě nic neděje, že musíme jezdit do okolních měst. Zrovna tento víkend by nás zajímaly alespoň čtyři akce, ale časově se to nedá stihnout. Myslím, že by neškodilo, kdyby se to trochu zkoordinovalo," řekl Jaroslav Sommer Podzimek během návštěvy nultého ročníku Art Weeku v Oblastní galerii. V pátek večer se zde představili současní umělci s živými performancemi.

Organizátoři festivalu KI-NO si ale na nedostatek návštěvníků stěžovat nemohli. Pražská ulice byla plná na zahájení ve čtvrtek, v pátek i v sobotu. O filmy byl velký zájem, stejně jako o stánky s jídlem nebo designovými doplňky.

„Heslo znělo Zabydlete Pražskou a to se myslím podařilo. Nejezdila tady auta a lidi proudili v davech nahoru a dolů. Myslím si, že takhle by to mělo vypadat pořád. Živé město s živou kulturou," řekla Markéta Kopalová z Liberce.