Patří zvířata, která nejsou domestikovaná, do cirkusu nebo ne? Otázka, nad kterou se teď zamýšlí tisíce lidí po celé republice a řešit se bude i v Liberci. Vlnu zájmu spustila iniciativa ochránců zvířat, kteří chtějí prosadit zákaz volně žijících druhů zvířat v cirkusech. Cirkusy i část veřejnosti jsou proti.

Bez šelem, jen se psy nebo koňmi

Pokud by záměr, který se pokusí ochránci zvířat prosadit v příštím roce, prošel, znamenalo by to cirkusy bez většiny dosavadních atrakcí. „Třeba náš cirkus Jo-Joo by přišel o možnost předvádět tygry, pumy nebo leopardy," řekl principál cirkusu Jaromír Joo, který dnes dorazil do Liberce. V cirkusech by tak mohla zůstat jen domestikovaná zvířata jako psi, kočky nebo koně a poníci. A většina z cirkusů by tak zřejmě skončila. „Cirkus bez zvířat je možný, ale není to ono. Cirkus, to je manéž, vůně pilin a právě ta zvířata. Bez nich je to jen lepší divadlo, a i když se mi líbí, vždycky se nakonec trochu nudím," přiznal Joo.
Ochránci zvířat ale tvrdí, že život v cirkuse je pro zvířata jedno velké utrpení.

Pro i proti. Kde?

Petici za záchranu cirkusů se zvířaty lze i s podrobnými informacemi najít na:
http://www.petice24.com/petice_zachrana_cirkusu_se_zviraty_v_cr

Petici za cirkusy bez zvířat můžete najít například na:
http://www.petice24.com/stop_cirkusm_se_zviaty_v_r

Obě strany proto brojí proti té druhé a zakládají nejrůznější petice. Chtějí nasbírat 50 tisíc podpisů, které jsou startovací polohou pro jednání v parlamentu .

Petice kolují na internetu, lidé je ale mohou podepsat i osobně na list papíru. Například podpořit zachování zvířat v cirkusu půjde v Liberci od středy do neděle právě u cirkusu Jo-Joo.

Proč vlastně nejrůznější iniciativy proti šelmám a dalším zvířatům v cirkusu brojí? „Všechno, čeho jsou zvířata v manéži schopna, je otázkou tvrdého drilu. Navíc žijí ve stísněných prostorech, nemají absolutně žádný výběh či přirozené sociální kontakty, nemohou se pářit. Šelmy chodí v kleci stále v kruhu, sloni se houpou v apatii a primátům se do očí radši ani nedívat," vyjmenovává argumenty ochránců zvířat Štěpán Boháček z iniciativy Cirkusy bez zvířat.

Cirkusy: zvířata mají, co potřebují

Lidé od cirkusů s tím ale nesouhlasí. „Chovné podmínky nejsou špatné. Daří se přirozeným odchovům i zápisům zvířat do plemenných knih. Není pravda, že jsou zvířata celou dobu nehybně zavřená za mřížemi v malém prostoru a trpí stereotypem. Ať se každý jde přesvědčit sám. Všechna zvířata mají výběhy, sprchy, kmeny na broušení drápů, tygři k zajištění pohody dokonce bazén. Všechno lze v podmínkách cirkusu splnit, i když jsou to náklady navíc," řekl spoluzakladatel Asociace českých cirkusů Jiří Výška.

Upozorňuje také na to, že všechny cirkusy jsou pod drobnohledem Státní veterinární správy. „Kontroly chodí do cirkusů zhruba jednou týdně. A jsou vystupňované podle důkladnosti. První stupeň znamená, že přijde veterinář, prohlédne pohodu zvířat, ustájení, krmení, pití, vodu, pak si sedne k papírům a kontroluje záznamy od veterinářů, vakcinace," popsal Výška. Taková kontrola trvá kolem dvou hodin.

Druhý stupeň kontroly už podle něj provádějí dva úředníci. „Mají laserové měřáky, měří výběhy, klece, dívají se na pohodu zvířat. To trvá kolem pěti hodin. A při třetím stupni, nejdůkladnějším, se klidně 14 hodin zabývají vším, co se zvířaty souvisí. Kontrolují vedlejší živočišný produkt, vybavení dopravních prostředků, přívody vody, zkrátka zajímá je všechno," řekl Výška.

Podle statistik Státní veterinární správy, která cirkusová zvířata pravidelně kontroluje, došlo ze 72 kontrol provedených v prvním pololetí k pochybení v deseti případech. Podle mluvčího Josefa Dubna se nejčastěji týkala přepravy zvířat, nevhodných podmínek držení a chovu a neoznámení konání vystoupení.

Kam se zvířaty?

Iniciativu dostat volně žijící zvířata z cirkusů znají i v zahraničí. Vystěhovat se musí třeba ze šapitó v Belgii nebo Velké Británii. Otázkou ale je, co se zvířaty dál? „Třeba v Belgii to vyřešili tím, že zvířata odebírají. Zřídili jakési chovné stanice u zoo, kde jsou na dožití," vysvětlil Výška. Pro mnohé principály je ale právě to týráním zvířat. „Moje zvířata by beze mě strádala, jsou na mě zvyklá od malička. Mám třeba na dožití leopardici, které je 17 let a už žere jen ode mě z ruky. Jinak nejí. A těch zvířat, která by po odebrání uhynula steskem je spousta," řekl rozhodně Jaromír Joo.

Do cirkusu přijde ročně 35 tisíc lidí

V České republice v současné době funguje 33 cirkusů. Pokud by k zákazu skutečně došlo, jejich počet by se zredukoval zhruba o 70 procent.
Podle odhadů jeden cirkus navštíví ročně minimálně 35 tisíc lidí, za týden prodá podnik 800 až tisíc vstupenek. Návštěvnost tak stojí proti názorům těch, kteří cirkus právě kvůli zvířatům a možnému týrání odmítají.