Teprve druhá v České republice je sakrální buddhistická stavba zvaná stúpa, která byla včera slavnostně vysvěcena v zahradě libereckého Centra pro tibetská buddhistická studia Rabten Čhödarling v Kubelíkově ulici. Dobrovolníci na ni pracovali pět let.

Takzvaná Vítězná stúpa, která je symbolem soucitu, moudrosti a míru a reprezentuje osvícenou mysl Buddhy, bude v zahradě přístupná nejen buddhistům, ale i široké veřejnosti.

V každém patře něco je

Věžovitá stavba vysoká 6 metrů a 40 centimetrů není jen prázdnou schránkou. V každém jejím patře je něco ukryto.

„Například v betonové čtvercové základně zvané také pokladnice jsou schovány předměty denní potřeby. Jsou tam třeba příbory, stavební náčiní, psací nebo malířské potřeby, různé druhy látek, modely aut, lodí. Vše, co považujeme za důležité," popsal administrátor libereckého buddhistického centra Jan Brázda.

Horní dutou část nad základnou pak vyplňuje nespočet zobrazení Buddhy, včetně sošek. Jsou tam ukryté i nejdůležitější buddhistické texty a miliony manter natištěných na stočených svitcích.

V samotné kopuli je ve výklenku umístěna posvátná socha Buddhy a v její horní části je pak schránka s relikviemi dvou význačných buddhistů.

Zdobená Nepálci

Vybudování stúpy přišlo na několik set tisíc korun a to především proto, že centrum platilo jen materiál. Práci dělali dobrovolníci, konečné zdobení pak pochází z rukou nepálských umělců. Ve světě ani v Evropě nejsou stúpy ničím neobvyklým. V České republice ale až do září stúpa chyběla.