Zdeněk Bursa, Martin Sepp (oba ČSSD) a Stanislav Mackovík (KSČM), kteří měli být vyměněni, na své pozice navíc sami rezignovali. V prohlášení zaslaném Deníku vysvětlili, že nechtějí být jakýmkoliv důvodem sporu města a kraje.

V dozorčí radě tak Liberecký kraj nemá nikoho. Faktický majitel nemocnice tak zde ztratil veškerý vliv na rozhodování.

„Je to nevídané, aby jeden ze dvou vlastníků zasahoval tomu druhému do pravomoci nominovat své zástupce v dozorčích orgánech. Je to jen důkaz, že politické boje se přenesly i sem," zlobila se Zuzana Kocumová (ZpLK), náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví.

Martin Sepp PŘEDSEDA DOZORČÍ RADY. Zdeněk Bursa má jasno v tom, kde jsou ještě rezervy.
Stanislav Mackovík (KSČM)

Členové rady, kteří rezignovali

Krajská koalice chtěla nominovat Jana Korytáře, Josefa Šedlbauera (oba ZpLK), Martina Půtu a Lenu Mlejnkovou (oba SLK). A přestože jejich jména byla ohlášena již v prosinci loňského roku, městské zastupitelstvo je neschválilo. A to se o nich hlasovalo dvakrát. Je veřejným tajemstvím, že vadily zejména jména Korytáře a Šedlbauera, kteří v městské opozici kritizují radnici.

„Je to vůle zastupitelů. Většině prostě tato jména připadala neakceptovatelná. Nejsou to odborníci na zdravotnictví, rozhodně nejde o ty správné lidi, kteří by měli řídit nemocnici," obhajoval rozhodnutí městského zastupitelstva Petr Černý (nezařaz.), který na jednání valné hromady figuroval jako delegát města. Paralyzovaná nemocnice bude nyní řízena bez dozorčí rady.

Přestože na její hospodaření tak nebude mít kdo dohlížet, ředitel špitálu Jiří Veselka přislíbil, že na nemocnici to nebude mít žádný vliv.

„V březnu zasedne nová valná hromada, kde snad noví členové dozorčí rady budou zvoleni. A měsíc není v životě nemocnice nic dramatického," konstatoval Veselka s tím, že představenstvo nebude v této době činit žádné kroky, k nimž by se kraj jako hlavní vlastní nevyjádřil.

Jan Korytář končí u Zelených

Navržení členové rady, kteří měli být jmenováni

Lena Mlejnková (SLK)
Martin Půta, lídr Starostů Josef Šedlbauer

Jak se Libereckému kraji podaří přesvědčit město Liberec, aby změnilo názor na jím navržené nové členy dozorčí rady, není známo. Bez schválení zastupitelstva je ale do nemocnice neprotlačí. Obě strany chtějí dál jednat, je ovšem pravděpodobné, že jablkem sváru budou nadále lidé ze Změny pro Liberec. Pakliže by je Liberecký kraj nahradil jinými kandidáty, kteří tolik nevadí, patrně by výměna prošla. Jenže by tím Starostové zradili svého koaličního partnera, což nebudou chtít riskovat. Rozpadla by se tím křehká koalice v krajském zastupitelstvu.

Nejostřejší slova volil krajský zastupitel Michael Canov (SLK). Ten nazval blokování krajských kandidátů za vyhlášení války ze strany města.

„Situaci, kdy jeden akcionář brání druhému, aby si vyměnil své zástupce, považuji za naprosto nehorázný a dosud v žádné akciovce nevídaný krok, že slovo vyhlášení války ze strany Liberce je naprosto střízlivý popis situace," komentoval pro Deník situaci Canov.