Českolipská nemocnice zacílila na novopečené maminky, které potřebují po porodu doplnit energii a tělu potřebné látky. Nutriční tým sestavil košíky tak, aby byly nejen prospěšné, ale i chutné a vyvážené. „Zájem o danou službu předčil naše očekávání. Snídaňové košíky velmi vítají nejen maminky na pokojích nadstandardních, ale i těch standardních,“ informovala mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Andrea Beranová.

Košík se automaticky a bez dalších poplatků podává rodičkám ubytovaným na nadstandardních pokojích. Ostatní pacientky si mohou tuto variantu snídaně objednat, vyjde na 100 korun.

Bohatá snídaně pro rodiče

Tato služba se navíc rozrostla i na dětské oddělení, rodiče hospitalizovaného dítěte mají na výběr ze dvou variant stravy, a to z racionální nebo diabetická verze. Oproti běžné snídani je košík bohatší například o ovoce, ovocné džusy či celozrnné pečivo. „Víme, že trávit čas s nemocným dítětem je náročné, tak snad alespoň tímto způsobem zvedneme maminkám a tatínkům trochu náladu, a pomůžeme jim přečkat tyto dny snadněji,“ zdůraznila Beranová.

Napříč nemocnicí platí dietní systém a nemá-li pacient zvláštní omezení, dostává dietu číslo 3 – racionální. Ta odpovídá moderním trendům dnešní doby. „Snažíme se brát ohledy na různé požadavky a omezení pacienta, ať je to potravinová alergie, celiakie, bezlaktózová strava, vegetariánství, veganství či různá omezení z náboženských důvodů,“ řekla mluvčí českolipské nemocnice.

Pozadu nezůstala ani jablonecká nemocnice, kde se nejen maminky dočkají k snídani různých obilných kaší, cereálií s jogurtem, obložených talířů s celozrnným pečivem a podobně. Kromě toho pro ně připravují také možnost výběru obědů ze dvou hlavních jídel.

„Největší změnou kromě upravených snídaní bude od příštího roku nová dieta 3FIT, ve které budou více zastoupeny ryby, luštěniny, zelenina a méně tradiční obiloviny, například quinoa nebo bulgur,“ sdělila nutriční terapeutka Tereza Filipová z Nemocnice Jablonec nad Nisou.

Stravu zajistí nutriční terapeutky

Pacienti bez dietních omezení si tak budou moci vybrat, zda si k obědu dají novou zdravější variantu, nebo zůstanou u běžných jídel, která vychází z tradiční české kuchyně. Veškerou stravu pro pacienty zajišťují nutriční terapeutky, které spolupracují s lůžkovými odděleními i s nemocniční kuchyní, kde se jídla každý den připravují.

„Pacientky na porodnici mají jídelníček přizpůsobený nutričním potřebám kojících žen, proto kromě hlavních jídel dostávají navíc ještě přesnídávky a svačinky. Obvykle se jedná o ovoce a různé druhy bílkovinných přídavků, například jogurty či ovocné tvarohy,“ sdělila mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková.

V Krajské nemocnici v Liberci dietní systém přizpůsobují aktuálním požadavkům a současným vědeckým poznatkům průběžně. Snaží se, aby jídelníček pro pacienty v co nejvyšší možné míře odpovídal novým trendům a možnostem současné gastronomie.

„Využíváme kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. Při jejich zpracování používáme kvalitní technologii a šetrné postupy výroby, abychom zachovali živiny v kvalitním a dostatečném množství. V neposlední řadě se řídíme novými hygienickými požadavky a neustále spolupracujeme i s externími odborníky,“ popsal stravování mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Složení diet přizpůsobili i potřebám dlouhodobě nemocných i jinými poruchami příjmu potravy omezených pacientů. Zároveň celodenní stravu oživují sezónní zeleninou nebo ovocem. „Pravidelně nově zařazujeme k jídlu kromě jablek a pomerančů ještě další ovoce a zeleninu jako banány, mandarinky, papriky, rajčata a okurky,“ doplnil Říčař.