„V minulosti zřejmě zasvěcení neměla, nebo se o něm alespoň nepodařilo najít žádné doklady v církevních ani světských archivech," řekla starostka obce Leona Vránová a dodala, že podle nově nalezené původní stavební dokumentace byla kaplička postavena někdy okolo roku 1906, kdy na její stavbu věnoval místní podnikatel pozemek. V posledních letech ale drobná památka chátrala. Před třemi lety tak byla kaplička jen žalostnou ruinou, kterou někteří chtěli raději zbourat než opravit. Na objekt, který není na seznamu památek, bylo totiž obtížné získat dotace.

Peníze na rekonstrukci se nakonec podařilo získat z ministerstva pro místní rozvoj, které přispělo okolo 250 tisíc korun, obec pak ze svého přidala dalších více sto tisíc. Z původní stavby se zachovaly obvodové zdi, okna a dveře. Krovy i střecha se zvonicí jsou nové. Když totiž začaly práce na rekonstrukci, ukázalo, se, že jsou zcela zničené. „Pod základy prorůstaly kořeny stromů. Padalo zdivo a zatékalo dovnitř," popsala stav před opravou starostka Leona Vránová.

Boží milosrdenství

Zasvětit obnovenou kapli Božímu milosrdenství navrhl administrátor zdejší farnosti Michal Olekšák. „Protože milosrdenství v našich končinách, rodinách strašně moc chybí. Myslím si, že Minkovice se v tuhle chvíli stanou místem, kde si to milosrdenství lidé mohou jít vyprosit. Můžou se zastavit u kaple, která je tomuto velkému daru zasvěcena a prosit, aby to milosrdenství dokázali mít ve svých rodinách, na svých pracovištích, ale i ve svých vztazích," řekl Olekšák.

Iniciativu místních pochválil i litoměřický biskup Jan Baxant, který u ní slavnostně odsloužil mši na druhou neděli velikonoční. Jeho příchod slavnostně zahájil sbor Laurentius z Dlouhého Mostu a na mši dorazili kromě místních i věřící z farností v Rochlicích a Dlouhém Mostu. Baxant připomněl, že kdysi bývalo více objektů, které se bouraly a ničily, než těch, které se obnovovaly. „Za to, že jste nenechali kapli spadnout, vám gratuluji," dodal.