Samice nosí jméno Maia a samec je pojmenován Shankar. Ženské jméno odkazuje na řeckou mytologii a římské legendy (stejně jako u jmen tygřat z prvního odchovu v roce 2002), to mužské pak pochází z Indie (původní domovina tygra indického) a v sanskrtu má význam "dárce blaha a štěstí". Návrhů s těmito jmény bylo celkem 8.

Křtiny bílých tygrů v liberecké ZOO.

Velkolepého křtu se zúčastnily tisíce lidí, kmotry byli liberečtí hokejisti, Spejbl a Hurvínek a primátor Liberce Tibor Batthyány.

JAK SE KŘTILO V LIBERECKÉ ZOO

 „Já jim přeji, aby se do nich nepustil červotoč." Toto netradiční přání nemohl při sobotním křtu bílých tygřat v liberecké zoologické zahradě pronést nikdo jiný než jeden 
z kmotrů – Hurvínek. Ten byl spolu se svým taťkou Spejblem a hokejisty z HC Bílí Tygři jedním z mnoha kmotrů asi nejslavnějších dvojčat široko daleko.

REKORDNÍ POČET LIDÍ

O tom, že se v sobotu odpoledne děje v zoo něco velkého, svědčily stovky aut parkujících v dlouhých štrúdlech stovky metrů od zahrady. Rekordní účast komentoval i ředitel zoo David Nejedlo: „Momentálně nevím, kolik lidí zrovna přišlo. Ale je pravda, že takové množství lidí na křtu nepamatuji. Asi za to můžeme kromě samotných tygřat poděkovat i pěknému počasí a také máme poprvé k dispozici tento prostor," okomentoval. Hlavní dění se soustředilo na louku za hlavním vchodem. Po krátkém úvodu došlo k slavnostnímu aktu a celý Liberec se dozvěděl jména tygřích sourozenců: Maia 
a Shankar.

O jménech mohl rozhodnout každý, kdo v termínu poslal do zoo svůj návrh. „Vybrali jsme jména, která jsou mezinárodní. Nejhorší je, když se pak zvíře, putující do zahraničí, jmenuje Mařenka," poznamenal s trochou nadsázky ředitel liberecké ZOO David Nejedlo.

Podle mluvčího zoo Jana Kubánka odkazuje ženské jméno Maia na řeckou mytologii, stejně jako u tygřat narozených v roce 2002. Mužské Shankar pak upomíná původní domovinu tygrů – Indii. „V sanskrtu má význam dárce blaha 
a štěstí," upřesnil Kubánek.

Podle ředitele se tygřata narodila v ten nejvhodnější čas. „Teď je čeká puberta 
a dorůstání, což musím říct, že nám příroda trochu usnadnila, protože se narodila v pravou dobu, během dvou týdnů už budou vypuštěni do výběhu." Podle něj je velká šance, že tygřata v zoo zůstanou.

JEDNO Z MLÁĎAT ZŮSTANE V LIBERCI

„Jejich rodiče Paris a Surya Bára se už blíží konci reprodukčního věku, tak předpokládáme, že by se tato mláďata mohla stát jejich nástupci," vysvětlil ředitel.
Vzhledem k tomu, že se jedná o sourozence, bude však jedno z nich muset Liberec opustit. Na křtu kromě vedení zoo nechyběli ani zástupci města v čele s primátorem Tiborem Batthyánym, kraj reprezentoval náměstek Josef Jadrný.

BÍLÍ TYGŘI JSOU DEFEKT PŘÍRODY

Bílá tygřata se v liberecké zoo narodila na konci února. Bílý tygr není samostatný druh, ale jedná se spíše
o jakýsi defekt přírody, který se objevuje i u jiných druhů zvířat. Jak se díky dotazu jedné z účastnic křtu mohla veřejnost dozvědět, není vyloučeno, že jejich potomci mohou mít běžnou barvu svého druhu, tedy tygra indického.

Bílí tygři se v liberecké zoo narodili na konci února. Liberecká zoo má bílé tygry od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl teprve potřetí. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zoo. Když se před čtyřmi lety narodila trojčata Sambur, Gaia a Liam, meziročně návštěvnost zahrady stoupla o více než deset procent. Nárůst zaznamenalo zoo i nyní, i když jsou tygři v expozici jen krátce.