Je to pár měsíců zpět, co si stotisícový Liberec najal na vymáhání dluhů od neplatičů za komunální odpad, psy nebo nájemné exekutora. Lidé dluží městu asi 40 milionů korun.

„Exekutor zafungoval, platební morálka se trochu zlepšila. Daleko patrnější výsledky ale můžeme očekávat až z dlouhodobého hlediska," řekl ekonomický náměstek Liberce Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj, SLK).

Libercem najatý exekutor musel v některých případech zasáhnout razantněji, nestačilo pouhé „vyhrožování" dopisem. „Už konal, zabavoval, což si neplatiči mezi sebou rychle řeknou a některé jedince to donutí k zaplacení dřív, než si na ně úřad došlápne," dodal Šolc, podle něhož jednání v rukavičkách dávno skončilo.

Jak je to v Hrádku?

„Neplatičů je konstantně stejně, a to i přesto, že k nim naše město zhruba poslední dva roky přistupuje celkem tvrdě. Nejprve se posílá první a druhá výzva a pokud dlužník nereaguje, řešíme dluh exekucí," sdělil Deníku starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (SLK).

Exekuce v Hrádku řeší v první řadě radniční zaměstnanec, který nejprve učiní několik pokusů formou upozornění a pokud to nezafunguje, komunikuje se zaměstnavateli dlužníků.

„Když se k nim nedostane, dává podnět a podklady exekutorce. Ve spoustě případů se nám dostává odpovědí, že dluh vůči městu není možné pokrýt, protože dlužník pobírá sociální dávky, a proto dluh není možné uspokojit. Nebo dostaneme odpověď od zaměstnavatele, že dlužník sám na sebe vyhlásil osobní bankrot a dluh je prakticky nevymahatelný," doplnil Horinka s tím, že dlužné peníze by šlo přitom využít na ledacos ve prospěch dětí, seniorů.

Snížení poplatků

Některé strany, které se budou ucházet o přízeň libereckých voličů v podzimních komunálních volbách, slibují, že sníží nebo dokonce úplně zruší některé poplatky. Mohlo by se to týkat právě poplatků za komunální odpad. Ten v Liberci činí 492 korun na osobu a rok, novorozence nevyjímaje.

„Velikášská gesta nejsou podle mě v Liberci zatím ještě na místě. Liberec je sice v daleko lepší finanční kondici, než tomu bylo v roce 2010, ale rozhazovat stále ještě nemůžeme," tvrdí ekonomický náměstek Šolc.

Například v Hodkovicích nad Mohelkou už vedení radnice standardní poplatky za komunální odpad zrušilo dávno, bez ohledu na blížící se volby.

„U nás lidé platí za popelnice. Jedna může sloužit i více rodinám, když třídí a klasického odpadu vyprodukují méně. Např. za osmdesátilitrovou zaplatí ročně 1 530 korun.

S dluhy jako takovými žádné velké problémy naštěstí nemáme. Nejvíc lidé dluží na nájemném. Částka se pohybuje kolem 230 tisíc korun," zakončil starosta Hodkovic Antonín Samek (nez. za DRS).