Před pěti lety oběhl Česko. Zdolal 1 400 km za čtyřicet dva dnů a během toho se podařilo vybrat přes sto tisíc korun pro nemocnou Terezku. „Tehdy mě napadlo, že Evropa není vlastně o moc větší, tak proč to nezkusit,“ popsal vznik nápadu na charitativní běh s názvem Run Europa fo Light Edvard Kožušník.

Běží jen s 6 kg batohem a bez podpůrného týmu. Zvláště polská rovina byla někdy při běhu v těchto dnech doslova výhní. Cesta touto částí Evropy je neskutečně krásná bylo na co se dívat. Ne všichni ale mají tu možnost tyto krásy vidět, proto běžím pro organizaci Světlo pro svět, která vrací lidem zrak,“ svěřil se Kožušník.

Zdroj: Youtube

Sdružení Světlo pro svět vzniklo v České republice v srpnu 2007 jako sesterská organizace nevládních organizací sítě Light for the World. Projekty se zaměřují na léčbu slepoty prostřednictvím operací šedého zákalu, prevence trachomu a léčení jeho následků, dále také na rehabilitace dětí s postižením a jejich začleňování do společnosti, to vše v nejchudších oblastech světa.

Vyběhl 12. července z Helsinek a do Frýdlantu by měl doběhnout kolem 15. hodiny v pondělí 13. července. Právě Frýdlant se stane vůbec prvním českým městem, kam na své cestě z Finska doběhne.„Pokud vše dopadne dobře, bude za mnou 28. běžecký den a 1 403 km,“ řekl Kožušník, který na Frýdlantsku svého času řešil problém polského Turówa a pomáhal získat peníze na obnovu regionu po povodních před deseti lety.

Edvard Kožušník.Zdroj: Archiv běžce

Následující den v devět hodin ráno vyrazí od frýdlantské radnice směr Liberec. A proč zrovna sem? „Z Finska do Španělska je to přibližně 5000 km a přes Liberec je to nejkratší. A Ještěd jako liberecký symbol a zatím nejvyšší bod na trase samozřejmě nemohu vynechat,“ odpověděl běžec. 

V Liberci nejdříve doběhne do Lidových sadů, kde se k němu mohou připojit v poledne další zájemci a společně zamíří na liberecké náměstí Dr. Edvarda Beneše. „Tady si dám malé pivko a pak bych rád pokračoval na Ještěd,“ upřesnil svůj program. 17. srpna doběhne do Prahy a druhou část trasy Česko – Španělsko plánuje zdolat v roce 2019.

Z benefičního fotbalového zápasu mezi týmy TJ Jiskra Vratislavice nad Nisou a Real Top Praha.
OBRAZEM: Fotbalisté uspořádali benefici pro Markétu

JAK TO ZAČALO

 Běhu se věnuje necelých šest let. Během působení v Evropském parlamentu přibral a ručička váhy se zastavila na 103 kg. „Běhat jde kdykoliv a kdekoliv. Nakonec se z toho stal koníček a dokonce organizuji on-line kurzy pro běžecké začátečníky. Další začíná 3. září a zatím se přihlásilo přes 1.600 zájemců,“ popsal svou cestu k běhání.

Na svém YouTube kanále uveřejnil video, kde zkoušel běhat slepý a několikrát i dělal vodiče slepým běžcům. „Je to pro mě vždy silný zážitek. Světlo pro svět v mnoha zemích světa pomáhá za pouhých 800 korun vrátit některým lidem zrak,“ řekl Kožušník. A jak se přiznal, právě bez podpory fanoušků by takovou akci nezvládl. S nimi se dělí o zážitky prostřednictvím sociálních sítí. 

Aneta Půhonná.
Neuměla ani zapnout šicí stroj. Teď si plní sen a rozjíždí vlastní značku

„Je mi čtyřicet sedm a asi jsem na tom nebyl nikdy fyzicky lépe. Navíc když jsem vybíhal z Finska, vážil jsem 89 kilogramů, po třech týdnech mám 85 kilo,“ uzavřel vyprávění ambasador.