Podrobný přehled umožní toxikologům široká škála rozborů, které se na tomto pracovišti mimochodem jediném svého druhu v Libereckém kraji provádí. Ročně tu vyšetří stovky vzorků. Vyšetření je složité. Nejčastěji se detekuje ze vzorků moči. Rodiče by však neměli dlouho váhat a pokud mají podezření, vzorek odebrat ihned. „Pokud mi rodič zavolá, že se dítě chovalo divně v neděli, nemá smysl přinést vzorek ve čtvrtek," vysvětluje primářka.

Ptejte se, ušetříte

Kromě detekčních metod pomáhá k vyšetření i systém návodných otázek. Například jak je díte staré, kolik má peněz…, to všechno pomůže upřesnit vyšetření na různé typy návykových látek. „O jiný typ drogy zřejmě půjde, když je dítě na základce, a jiný zase, když jde o středoškoláka, nebo osmnáctiletého, který si vydělává a chodí na diskotéky," vysvětluje rázná primářka. Rodičům však otázky ušetří peníze. Jedno vyšetření stojí necelých 500 korun. Pokud chce zjistit, co přesně dítě užívá, následuje celá série vyšetření. Podle primářky jich může být až patnáct a celková částka tak může dosáhnout i několik tisíc korun. Nejhorší podle ní paradoxně není složitou expertízu provést, ale říci výsledek rodičům. „Potvrdit, že vzorek je pozitivní a jejich dítě skutečně bere drogy, je na naší práci asi to nejtěžší. Rodiče se často bohužel do podezření trefí," přiznává zkušená toxikoložka.

Přítomnost návykových látek ale nezjišťují jen rodiče. Obracejí se na ni při podezření i partneři mezi sebou, firmy nebo policie. A nejde samozřejmě pouze o drogy, ale i o alkohol. Liberecké pracoviště jako jedno z prvních u nás zavedlo před třemi lety stanovení alkoholu kombinovanou metodou plynové chromatografie. „Tato metoda je v Evropě běžná, ale u nás se začíná zavádět až nyní," poznamenává primářka. Špičkové pracoviště ale především spolupracuje s klinickými lékaři, policií i záchytnou stanicí. Ze vzorků krve nebo moči může například u kardiaka rozpoznat skladbu léků, což je při ohrožení života nezbytné.

PATOS: Patologie, toxikologie, soudní

Specializované pracoviště se teď přestěhovalo do nových prostor. Z nevyhovující staré interny, kde se těžko dodržovaly bezpečnostní předpisy, se teď přemístilo do budovy soudního lékařství a patologie. Stará budova ustoupí plánované modernizaci nemocnice, ale především se oddělení logicky propojí s těmi, s nimiž nejvíce spolupracuje. Tato tři oddělení od ledna příštího roku vytvoří nové centrum PATOS. „Naším cílem bylo vytvořit funkční celek, který navíc úzce spolupracuje také s Policií ČR," vysvětlil ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Rekonstrukci oddělení zaplatila nemocnice ze svého a přišla na čtyři miliony. „Nedá se to srovnat, máme tu nové nerezové digestoře, asi jako jediní v republice, je to úplně jiné prostředí," pochvaluje si i za ostatní personál Monika Seifertová.

Nemocnice by do toxikologie chtěla investovat i v budoucnu. Nová technika by umožnila například rozbory ze vzorků vlasů. Novinky chce zavést už během příštího roku. Investice do špičkového oddělení si podle ředitele KNL vyžádá dalších zhruba pět milionů korun.