Podobně zlevnila i nafta, kde byl na konci roku 2013 litr v průměru za 35,87 Kč. Letos na Silvestra za něj motoristé platili v průměru 32,16 Kč, tedy o 3,71 Kč méně. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny benzinu v zemi dlouhodobě sleduje.

Zlevnění pohonných hmot se ve veřejné dopravě v Libereckém kraji neprojeví. Ceny v regionální dopravě jsou pevně stanovené a od Nového roku se nezměnily, ani na komerčních dálkových linkách se dopravci zlevňovat nechystají. „Nereagovali jsme zvyšováním cen na zdražování pohonných hmot, neuvažujeme ani o zlevnění. Levnější pohonné hmoty nám pomohou vykompenzovat zvýšení nákladu na mýtné, které pro autobusy výrazně zdražilo, a také dohodnutý růst mezd," řekl Tomáš Roubiček, ředitel společnosti BusLine, která patří k největším dopravcům v zemi.

Na Nový rok ale pohonné hmoty v Libereckém kraji mírně zdražily. Za litr Naturalu 95 motoristé aktuálně zaplatí 32,51 Kč, nafta je po 32,25 Kč. Ceny v rámci Česka se vyvíjely podobně, za litr benzinu zaplatí teď motoristé v průměru 32,08 Kč, průměrná cena benzinu v Libereckém kraji je tak nad celostátním průměrem. Litr nafty se v Česku prodává aktuálně v průměru po 32,33 Kč, v Libereckém kraji je levnější.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou v rámci Libereckého kraje dlouhodobě na Českolipsku, aktuálně tam ceny ještě klesly a na Nový rok se litr benzinu prodával v průměru za 30,45 Kč a nafty za 30,79 Kč. Nejdražší benzin je na Jablonecku, kde za litr zaplatí motoristé v průměru 33,90 Kč, nafta je nejdražší na Liberecku 33,41 Kč za litr. I v krajském městě lze ale nakoupit litr pohonných hmot za méně než 30 korun. Čerpací stanice Globus a Prim prodávaly dnes ráno litr benzinu i nafty shodně za 29,90 Kč.

Motoristům hlavně v příhraničních oblastech se vyplatí zajet natankovat do Polska, kde pohonné hmoty opět zlevnily. Podle stránek www.fuel-prices-europe.info se litr benzinu aktuálně prodává v průměru po 3,98 zlotého (25,75 Kč), nafta je o něco dražší, řidiči za ni zaplatí v průměru 4,15 zlotého (26,85 Kč). Také v sousedním Německu ceny pohonných hmot klesají, tankovat se tam však nevyplatí. Benzin Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil na 1,329 eura (36,82 Kč) za litr, nafta se prodává v průměru po 1,179 eura (32,66 Kč) za litr.