„Měli jsme předběžné propočty na rekonstrukci bazénu, pohybovaly se od 70 do 80 milionů korun. Nakonec jsme se rozhodli, že pro areál najdeme nějaké jiné řešení, konverzi na nějaké jiné sportoviště,“ uvedl primátor. Vzniknout by zde mohla například tělocvična. Františkovský bazén měl ovšem podle původních plánů sloužit jako náhrada během náročné rekonstrukce hlavního libereckého bazénu na Tržním náměstí. Ta je totiž nutná. Mířit sem měli zejména školáci na povinnou výuku plavání.

Liberecký kraj pro žáky základních škol Libereckého kraje v loňském roce připravil výtvarnou soutěž propojující významné výročí se správným nakládáním s odpady, nazvanou „Republice k narozeninám“.
FOTO: Děti ze škol v kraji tvořily státní znaky z recyklovatelných materiálů

V Liberci se totiž mnoho jiných alternativ nenachází, své bazény mají jen tři školy – Ještědská, Sokolovská a Dobiášova. „Školní bazény jsou schopny pojmout zhruba jen polovinu dětí, které potřebují výuku absolvovat,“ popsal primátorův náměstek pro školství Ivan Langr (Starostové).

Povinná výuka plavání by ale podle vedení města být ohrožená neměla. „Podle vzdělávacích plánů se plavání vyučuje ve druhé a třetí třídě, podle školní inspekce je ale možné plavání vyučovat kdykoli do konce prvního stupně,“ popsal Langr. Město proto počítá s tím, že se žáci z různých škol v bazénech prostřídají v různých ročnících. Z malé části by navíc mohl vypomoci i bazén v sousedním Jablonci nad Nisou.

Nové logo her.
Kraj bude už podruhé hostit dětskou olympiádu. Zúčastní se 4 133 sportovců

Kdy započne velká oprava hlavního libereckého bazénu, se ještě neví. Město nemá ještě ani přesnou představu, kolik bude stát, odhady jsou ve stovkách milionů korun. Novinkou je, že liberecká rada architektů nedoporučila původně zvažovanou přístavbu dalšího pětadvacetimetrového bazénu. „Vnější vzhled bazénu by měl zůstat stejný,“ popsal primátorův náměstek pro technickou správu Jiří Němeček (ANO).

Rekonstrukci potřebuje zejména technické zázemí bazénu, jako jsou technologie, vzduchotechnika, rozvody. „Projektovou dokumentaci bychom chtěli mít zpracovánu do konce letošního roku,“ dodal Němeček. Optimistickým odhadem zahájení prací je příští léto. Město pak zatím neplánuje ani výstavbu druhého městského bazénu. Ten navrhovalo hnutí ANO před volbami umístit do areálu libereckého Sport parku k místní aréně.

Byt. Ilustrační foto.
Liberec nabídl lidem v nouzi už 11 bytů, projekt pokračuje dál

„Provozovatel nás ale upozornil a my jsme si toho vědomi, že bychom se měli především věnovat přestavbě hokejové Svijanské areny, posléze haly indoorových sportů a teprve až potom by mohl přijít na řadu nový bazén,“ korigoval své předchozí plány náměstek Němeček.