To se po roční pauze, kterou způsobily stavební úpravy, znovu otvírá veřejnosti. Zatím bude expozice zpřístupněna skupinám na objednávku, od dubna do října pak bude Automuzeum otevřeno každý víkend. Souběžně s muzeem zahájí svou činnost také Motoristický klub.

Porsche i LIAZ

Celou výstavní plochu doplní kromě zmíněných kuriozit i malé expozice zajímavých traktorů, jako prototyp mladoboleslavského malotraktoru Škoda z počátku osmdesátých let nebo traktor Porsche z let šedesátých. „Nechybí ale ani malá kolekce historických motocyklů a široká nabídka motoristické literatury," vylíčil zakladatel muzea Milan Bumba. „Během jara ještě vznikne ve vstupní hale expozice Libereckého motosportu a na právě dokončovaném balkónu v hlavní hale se připravuje obrazová expozice „Vzpomínka na LIAZ". Odtud bude také možný i zajímavý pohled z výšky na vystavené automobily," doplnil Bumba.

Legenda zvaná Brouk

Automuzeum otevřel Milan Bumba v rodišti geniálního automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche, o jehož nacistické minulosti vedou historikové stálé spory, už před jedenácti lety. Expozici se rozhodl pojmout tématicky.

V hlavní hale je soustředěno téměř dvacet automobilů různých světových značek s motory výhradně umístěnými vzadu. „Právě toto konstrukční řešení navrhl vratislavický rodák Ferdinand Porsche pro svůj legendární automobil Volkswagen Brouk. Tento jednoduchý a spolehlivý lidový vůz po druhé světové válce motorizoval nejen celou západní Evropu, ale velice dobře se prodával i v Americe, Austrálii i jižní Africe. Na základě těchto prodejních úspěchů se konstrukcemi automobilů s motory vzadu začaly zabývat i další automobilky, jako třeba Fiat, NSU, Renault, Simca, ale také naše Škoda," říká Bumba. Se vzduchem chlazenými motory vzadu se proslavily i sportovní automobily především značky Porsche a do automobilové historie se jimi zapsala i kopřivnická Tatra. Někteří experti tvrdí, že právě tam, u českého konstruktéra Ledvinky ale čerpal Porsche svůj nápad.

Setkání s Jiřím Bergrem

Neoficiálně zahájí provoz muzea a Motoristického klubu beseda s bývalým automobilovým závodníkem Jiřím Bergrem, který je navzdory svým osmdesáti letům a zdravotnímu postižení stále činným v motoristickém sportu.

Akce se koná ve středu 7. ledna 2015 v Motoristickém klubu Automuzea od 18:00 hodin.