Sympatická a obětavá maminka dvou autistických chlapců Radka Řejhová z Jablonce už se nechtěla dívat na to, jak její děti všude odmítají, když je chtěla přihlásit do nějakého kroužku.

„Starší Patrik (9 let) trpí atypickým autismem a mladší Kuba (7 let) má diagnostikovaný dětský autismus. Oba kluci vyžadují celodenní péči, proto nemůžu pracovat, věnuji se jen jim, ve škole potřebují asistenty. Dlouho jsem se pro ně snažila najít kroužek, který by je bavil a kde by o ně měli zájem," vypráví Radka.

Nevzdala se naděje

Autistickým bratrům zařídili lezení v ložnici

Matka nechtěla dopustit, aby její děti skončily jen u počítače. „Všude jsme naráželi na jeden a ten samý problém. Všude tvrdili, že na autisty nemají kapacity ani zkušenosti. Chtěla jsem pro kluky nějaký sport za každou cenu, aby se pořádně vyřádili a svým způsobem se zapojili do normálního života," říká Radka.

Kuba od malinka všude šplhal a tak Radčina kamarádka přišla s nápadem, že by měli zkusit lezení. Jen tak. „Kuba trpí těžkou formou nemoci, nemluví a bylo to pro něj dost těžké, když přišel poprvé do lezecké arény. Velký prostor, moc lidí, přičemž on je nejradši doma, kde všechno dobře zná. Patrika (kromě autismu trpí ještě motorickou poruchou a hyperaktivitou) naopak vždy zajímala jen doprava, ale jakmile to v aréně viděl, prohlásil, že to chce taky zkusit," vylíčila matka.

Nastal zvrat

Stal se zázrak. Po pár týdnech už kluci lezli po stěnách jako opičáci. „Patrik ve chvíli, kdy vylezl na stěnu poprvé, řekl: Maminko, tohle se mi strašně moc líbí a to chci dělat. V ten okamžik jsme věděli, že máme vyhráno," usmívá se Radka.

Motorika se u Patrika během pěti měsíců lezení neuvěřitelně zlepšila. „Moc mě to baví, mám už i svůj sedák a lezačky," pochlubil se Patrik.

V jablonecké lezecké aréně Makak vyšli rodině nakonec vstříc, kluky přijali do tamního kroužku. „Nejprve to bylo na zkoušku, protože je samozřejmě problém v komunikaci, jak s instruktory, tak s ostatními dětmi. Chování autistů je jiné. Zvládli jsme to. U Patrika je vidět neskutečný posun. To jeho nadšení je čím dál větší. Kdybych ho probudila ve dvě ráno s tím, že jdeme lézt, tak vyskočí a poběží. Zlepšilo se začlenění do kolektivu. Zkrátka přínos ve všech ohledech," pochvaluje si Radka.

Studoval autismus

Než začal instruktor s Patrikem a Kubou pracovat, nastudoval si autismus na internetu a vyslechl si rady od Radky. „Podle dohledatelných informací se dá poměrně slušně naučit, jak s těmi dětmi pracovat. V určitou chvíli je potřeba se autistovi více pověnovat. Když třeba na Patrikovi vidím, že je ve špatném rozpoložení, tak ho nechám být, ať se vyřádí a počkám, až sám přijde. To pak bývá naléhavější, vyžaduje pozornost, chce lézt. Nemůžu ho uvázat na lano, když já chci," popsal své zkušenosti s autisty lezec Tomáš Beneš.

Autistickým bratrům zařídili lezení v ložnici

Patrik se ale „pouze" s arénou nespokojil. „Přál si stěnu i doma a tak jsme mu ji pořídili, hodně nám pomohli lidi z Makaku. Stěnu máme v ložnici. Kluci mohou lézt, dokud nepadnou," řekla Radka, která hodlá povzbudit i další rodiče autistických dětí. Na Jablonecku a Liberecku jsou jich stovky. Přitom lezení se v Liberci a Jablonci věnuje všehovšudy asi jen 6 dětí. Rodiny zkrátka netuší, že mají tuto možnost.

Osvěta

„Chci ostatním ukázat, že jejich děti nemusí sedět doma u počítače, že existuje něco jiného. Lezení je sport přímo pro autisty. Je to individuální sport, při kterém je ale důležitá komunikace s člověkem na druhém konci lana. To podporuje sociální vývoj a je krásné to sledovat. V Liberci se nám dokonce povedlo, že lezou spolu dva autisté, navzájem se jistí. Pochopitelně jsou pod dozorem. Je úžasné sledovat, kam se ty děti dostanou. Děti, které původně vůbec neměly šanci něco dělat a najednou se na chvíli obejdou bez rodičů," vzkazuje Radka Řejhová.

Podle odborníků v sociální oblasti se Radka zasloužila o úžasný objev. „Myslím, že se v Evropě jedná o ojedinělý projekt, který je potřeba šířit," řekla Andrea Tvrdá, z liberecké společnosti ELVA HELP, jež se na autisty také zaměřuje cvičí pro ně psy.

Co je autismus

Autismus je jednou z nejzávažnější poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj dítěte je kvůli tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování. Příznaky lze vysledovat už v raném věku dítěte. Dobře je popisuje portál www.autismus.cz.

Důležité kontakty

Speciálně pedagogické centrum pro děti s mentálním postižením a děti s autismem v Turnově: Sobotecká 242, 481 312 140, spc.turnov@centrum.cz.

Středisko pro ranou péči Liberec, o.p.s.: Matoušova 406, 485 109 564, liberec@ranapece.eu.

ELVA Help o.s. Liberec, autismus a pes: 607 725 304, andreabaja@seznam.cz.