Pamětníci přírodního romantického koupání na libereckém Lesním koupališti ani nemohli včera na besedě v Experimentálním studiu mluvit jinak. Většina ze zhruba čtyřiceti lidí, kteří přišli diskutovat o projektu ekologického centra Divizna, zoo a Městských lesů, tak nic jiného v areálu než místo ke koupání nechtěla připustit.

Proto diskutujícími občas cloumaly vášně a emoce. A na adresu vedení města padaly z publika i ostřejší výrazy.

„Ekologické centrum za 30 milionů? Ať si jej pionýři postaví sami! A zadarmo,“ vykřikl hned v úvodu debaty jeden ze starších usedlíků.

Jsme ochotní jezírko zvětšit

Projekt ekologického a lesního centra počítá ale s tím, že menší přírodní nádrž ke koupání tu bude zachována. Šéf Divizny Aleš Kočí dokonce včera připustil, že v jejich studii je možné plánované přírodní jezírko zvětšit až na 80 procent plochy současného bazénu.

„Zachovaná bude v našem projektu i louka, na které si budou moci lidé rozložit deku. A bude volně přístupná,“ vysvětlil Aleš Kočí.

Koupaliště tady už nikdy nebude

Lidé se ptali zejména na cenu projektu. Zajímalo je také, kdo bude platit údržbu a chod areálu nebo z jakého materiálu bude vybudované dno přírodní nádrže.

„Koupaliště se zde postavit nedá. Za léta, co je areál zavřený, se zpřísnila legislativa a hygienické normy. Lesní koupaliště je není schopné splnit. Maximálně se tu může vybudovat malá vodní plocha s koupáním na vlastní nebezpečí,“ zdůraznil někdejší provozovatel areálu Jan Švec.

Autoři projektu poukázali také například na to, že neteče z kopců do bazénu dost vody. Podle jejich zjištění sem potok přináší 18 litrů za sekundu, což nestačí vodu v nádrži vyměňovat a podle Aleše Kočího by se tak v jezírku brzy rozmnožily bakterie, řasy a sinice. A nakonec by tak voda ke koupání nikoho nelákala. K tomu, aby do bazénu přitékalo dostatečné množství vody, by se sem musela s pomocí několika vrtů přivádět spodní voda.

Nebudou jezdit údolím auta?

Mnozí lidé vyslovili obavy, zda do údolí nebude přivedená automobilová doprava, až tu bude stát ekologické centrum. „Když budou v areálu kanceláře a bufet, pak k němu budou muset jezdit auta. Nehrozí to, že pěšinu podél potoka zalijete asfaltem?“ ptal se starousedlík Dvořáček.

Ředitel Městských lesů Liberec Jiří Bliml odpověděl, že autem se dá k areálu dojet z druhé strany, kde už asfaltový koberec leží.

„Teď sbíráme názory Liberečanů. Je dobře, že vlastní anketu připravila k Lesnímu koupališti také ODS. To je příjemné zjištění, že se občanští demokraté zajímají o to, co si lidé přejí,“ poznamenal náměstek primátorky Lukáš Martin (ČSSD). „Projekt a současně možnosti na čerpání dotací předložíme zastupitelům v březnu. Příští rok by se mohlo začít stavět,“ dodal s tím, že ekologické centrum není jedinou možnou variantou, co s areálem.

ODS vyhlásila Měsíc pro Lesní koupaliště. Vedle ankety mezi obyvateli připravuje besedu v Lidových sadech na 7. března od 18.00 hodin. „Chceme znát názor co největší skupiny občanů. Výsledky ankety předáme městu,“ řekl zastupitel Tomáš Hampl.