„Druhou možností bylo nechat Starosty vládnout s ODS v nestabilní dvacetičlenné koalici,“ vysvětlil názorový obrat lídr hnutí ANO Jiří Němeček. Dalším důvodem bylo podle něj rozdělení funkcí. „Chtěli jsme, aby na některých místech byli naši lidé, v čemž nám bylo nakonec vyhověno,“ dodal Němeček. Šlo například o posty v dozorčí radě krajské nemocnice.

Jaroslav Zámečník.
Stále řešíme, jak zastupitele Liberce nepoštvat proti sobě, říká Zámečník

Koaliční smlouva by měla být podepsána příští středu. Nyní ještě musí hnutí ANO odhlasovat, kteří jeho zástupci budou v radě města. Spekuluje se přitom třeba o Jiřím Němečkovi a Zbyňku Karbanovi. „Přáli jsme si širokou koalici, tato bude tvořena 31 zastupiteli, to je podle pamětníků nejširší koalice v historii města,“ uvedl lídr Starostů a pravděpodobný budoucí primátor Jaroslav Zámečník.

„Věřím, že se podaří město opět nastartovat, aby bylo čisté a fungující,“ uvedl lídr ODS Petr Židek. Jeho spolustraník a člen vyjednávacího týmu Ondřej Červinka připomněl, že se ODS vrací do vedení města po osmi letech.

LOL SKONČÍ V OPOZICI

V opozici tak zůstane kromě Změny i hnutí Liberec otevřený lidem. Ačkoli o spolupráci s ním měli zájem jak Starostové, tak ANO, zástupcům LOL se příčí spolupráce s občanskými demokraty. „Naším hlavním problémem je, že ODS se od roku 2010 prakticky nezměnila. Stále v ní hrají hlavní roli ti, kteří naše město zadlužili dvěma miliardami dluhů, rozprodali majetek a zanechali po sobě další dluh na zanedbané údržbě komunikací a veřejné zeleně,“ vysvětlil lídr hnutí LOL Jaromír Baxa.

Jaroslav Zámečník.
Spolupráce čtyř partnerů se ukazuje stabilnější, říká Jaroslav Zámečník

Starostové a ANO se tak museli rozhodnout, zda se dohodnou s LOL či s ODS. Pro občanské demokraty se rozhodli kvůli tomu, že mají více křesel v zastupitelstvu, i kvůli větší programové shodě. Spolupracovat s LOL, byť ne na koaliční bázi, by Starostové přesto chtěli. „Zaujaly nás například znalosti Jaromíra Baxy ohledně veřejných zakázek, byli bychom rádi, kdyby nám pomohl systém jejich zadávání vylepšit,“ naznačil Zámečník.

PLÁNOVANÉ SLOŽENÍ RADY

STAROSTOVÉ
Primátor: Jaroslav Zámečník
Náměstek pro technickou správu: Jiří Šolc
Náměstek pro kulturu, školství, cestovní ruch a sport: Ivan Langr
Radní: Lukáš Pohanka
Radní: Michal Hron

ANO 2011
Statutární náměstek pro rozvoj a investice: ?
Náměstek pro ekonomiku: ?
Radní: ?
Radní: ?

ODS
Radní: Petr Židek
Radní: Petra Břeňová

Lídr kandidátky Starostů pro Liberec Jaroslav Zámečník po koaličním jednání ve volebním štábu Starostů pro Liberecký kraj na snímku z 6. října v Radničním sklípku v Liberci.
V Liberci se rýsuje jedenáctičlenná rada, primátorem má být Zámečník