„Se Změnou máme v programu mnoho styčných bodů, ale události posledních dnů, kdy Změna přes opakované ujišťování Jana Korytáře nepřestala se štvavou a osočující kampaní proti všemu a všem, nás přesvědčila, že by to nebyl partner s nímž je možné vést město dopředu," říká Batthyány. „Oceňujeme, že pokojnou revolucí Změna smetla staré pořádky ve městě, ale způsob komunikace, jaký vede nyní, naprosto odmítáme," dodal Batthyány.

„Po posledních komunálních volbách mnozí z nás považovali sesazení Jana Korytáře z čela radnice za puč, teď ale vidíme, že politikaření a osobní antipatie převládají nad snahou dělat něco pro město," říká Tibor Batthyány.

Stejná situace se podle dalšího z kandidátů hnutí ANO, Filipa Galnora, odehrává nyní i na úrovni kraje, kde se Změnou vytvořili koalici vítězní Starostové pro Liberecký kraj. „Změna bohužel prohospodařila svůj kapitál. A my se rozhodně nechceme podílet na podobném stavu, který by jen brzdil chod města."

Hnutí ANO je spolu se Změnou považováno za favorita letošních komunálních voleb. Podle politologů může být klíčovým hráčem při sestavování nové koalice. Jde tedy o „bohatou" nevěstu. Do případné koalice odmítá jít také s ODS, která byla příčinou zadlužení města. „To by bylo možné opravdu jen v krajním případě a muselo by jít o „sňatek z rozumu"," říká Batthyány . Do něj se mu nechce ale ani s novými uskupeními, která podle něj založily staré tváře ze současného zastupitelstva. Určité výhrady má ANO i vůči současné radniční koalici. „Neuškodila, ale ani moc nepracovala," říká Batthyány. To je podle Radky Loučkové Kotasové patrné zejména v oblasti přípravy projektů pro rozvoj města, k nimž město mohlo lépe využít dotačních programů Evropské unie.