Široká koalice čtyř stran, která by měla 33 hlasů z 39. Tak si vítězové voleb, liberečtí Starostové, představovali vládu v následujících čtyřech letech. Od sobotního večera proto vyjednávali jak s druhým ANO, tak čtvrtou ODS a s pátým hnutím LOL.

Jenže plány musí Starostové měnit. Nejprve se totiž proti sobě vymezili občanští demokraté a členové hnutí LOL. Další vyjednávání se tak vedla už jen s hnutím ANO a ODS. Ve středu večer však přišel další zvrat. Místní organizace hnutí ANO odmítla spolupráci s ODS. Důvod? Podle lídra hnutí ANO Jiřího Němečka reputace, kterou ODS v Liberci má, a také aktuální povolební vývoj v Brně, kde druhá ODS vyšachovala právě vítězné hnutí ANO.

Na nádraží se točí film z druhé světové války.
OBRAZEM: Na vlakovém nádraží v Liberci se točí film z druhé světové války

„Všichni, které jsme pozvali k jednání, se vyhnali,“ shrnul lídr Starostů Jaroslav Zámečník, podle kterého je připravované trojkoalice škoda. „Mrzí nás to, měli jsme největší shodu programů. Minulé volební období se označovalo jak období hádek, i toto vidím jako přenesení sporů z minulosti,“ dodal Zámečník.

Ačkoli by Starostové mohli utvořit dvoučlennou koalici téměř se všemi stranami, stále podle Zámečníka trvá snaha o vytvoření co nejširšího spojenectví. „Dvojkoalice jsme tu už měli, všichni víme, jak dopadly,“ připomněl jak neúspěšnou koalici ANO a Změny v minulém volebním období, tak zřejmě i koalici Starostů a Změny na krajské úrovni. Obě se zhruba po dvou letech rozpadly.

Liberecká radnice. Ilustrační foto.
LOL je v Liberci nejspíš ze hry, Korytář naznačil možný odchod

Jaká řešení se tedy rýsují? Tříčlennou koalici spolu mohou dát dohromady třeba Starostové, ANO a LOL. „Pro případné vyjednávání jsme připravili body, které považujeme za důležité,“ uvedl lídr hnutí LOL Jaromír Baxa. V dokumentu, který uskupení zveřejnilo, stanovuje šest hlavních priorit. Jsou to například zlepšení práce radnice nebo lepší vzdělávání.

Starostové budou o dalším postupu jednat v neděli, jedinou možnou koalici, kterou jejich zastupitelský klub dosud odsouhlasil, byla právě ta s hnutím ANO a s ODS.

Ve hře, alespoň teoreticky, zůstává třetí nejsilnější síla v zastupitelstvu, dosud vládnoucí Změna. Její lídr Jan Korytář sice uznal porážku a pravděpodobný odchod do opozice, podle Zámečníka jednání se Změnou úplně vyloučeny nejsou. Jednání chce Změně podle svého vyjádření na sociálních sítích nabídnout také předseda Starostů pro Liberecký kraj, hejtman Martin Půta.

Bar - ilustrační foto.
Bar bude zavírat dřív. Kvůli hluku

MOŽNÉ KOALICE

SLK + ANO + LOL = 29 mandátů
O této možnosti se nyní bude jednat.

SLK + ANO + ODS + LOL = 33 mandátů
SLK + ANO + ODS = 31 mandátů
Stěží reálné: ODS nechce spolupracovat s LOL a naopak, ANO nechce spolupracovat s ODS.

SLK + ANO = 27 mandátů
SLK + ODS = 20 mandátů
V tuto chvíli nereálné: Starostové mají zájem o širší než dvoučlennou koalici.

SLK + Změna + LOL = 24 mandátů
SLK + ANO + Změna = 33 mandátů
ANO + Změna + ODS = 21 mandátů
Spíše nereálné: Proti Změně se vymezila se ODS, problémy mezi sebou mají i Změna a Starostové.