Čekáte miminko a tápete ve složitém bludišti informací o tom, jak rodit, kojit, zda nosit dítě v šátku nebo vozit v kočárku? Odpovědi na řadu otázek vám pomůže nalézt třetí ročník festivalu Radost z rodičovství, který se koná v sobotu 20. ledna v prostorách Základní školy Lesní v Liberci. O festivalu jsme si povídali s jeho organizátorkou a zároveň přednášející Annou Kšírovou, která kromě toho, že ví, jak nosit děti v šátku, je sama lékařka a maminka dvou dětí.

Proč jste se rozhodli festival o rodičovství uspořádat?

V prvé řadě chceme rodičům poskytnout informace, které jsou založené jak na poznatcích vědy, tak i na zkušenostech. Internet je v dnešní době zahlcený radami, často rozporuplnými, a festival dává možnost poslechnout si informace přímo od odborníků, ať už se to týká porodů, kojení nebo cestování s dětmi. Věříme, že osobní setkání má větší sílu než články na internetu či online kurzy.

Nikomu ale nic nevnucujeme, nabídneme informace a je na rodičích, jak se rozhodnou. Byli bychom rádi, kdyby náš festival pomohl rodičům se v té přehršli informací zorientovat, aby si pak sami dokázali poradit, protože někdy je to opravdu těžké.

Anna Kšírová, pořadatelka festivalu Radost z mateřství, lékařka a propagátorka nošení dětí v šátku. Zdroj: zdroj: facebook

Bude se letošní ročník od minulého v něčem lišit?

Festival je stejně jako loni rozdělený na dva bloky. První blok je určený těhotným a rodičům malých miminek a záměrně zůstává podobný jako loni. Druhý blok, ve kterém jsme se zaměřili na starší děti, se snažíme obměňovat, aby byl program pestřejší.

Co a koho si rodiče budou moci letos poslechnout?

V rámci prvního bloku bude přednášet Lenka Medvecová Tinková, která se specializuje na spánek miminek. Pozvaná je také jablonecká laktační poradkyně Iva Klímová, která povypráví o kojení a průběhu šestinedělí. Tam je zajímavé, že jí samotné zrovna v tomto období bude končit šestinedělí s druhým dítětem, takže bude mít čerstvé zkušenosti. Já tam budu mít z pozice doktorky i lektorky přednášku o nošení dětí a o bondingu a chybět nebude ani dula Iva Karásková z Liberce, která bude mít přednášku o přirozeném porodu.

COCO. Mezi animovanými filmy se utká o cenu americký poetický snímek inspirovaný osobitou mexickou tradicí uctívání mrtvých.
Nová "pixarovka" Coco zavede diváky do okouzlující říše mrtvých

A co se týče větších dětí?

Tam očekáváme, že bude největší zájem o vystoupení Veroniky Hurdové, známé jako Krkavčí matka, která přijede s přednáškou o cestování s dětmi. Veronika Hurdová je velmi zajímavá osobnost, která dokáže lidi nadchnout. Má za sebou náročný životní příběh, je vdova se třemi malými dětmi, manžel jí umřel, když čekala třetí dítě, a je velmi inspirativní, jak se s touto tragédií vypořádala. Loni měla u nás přednášku o svobodné výchově založené na respektu k dětem, na které se sešlo nejvíc lidí.

Další zajímavou přednášku bude mít Justina Danišová o svobodné hře, ve které bude mluvit o významu hry pro děti v tom prapůvodním smyslu slova, o tom, jak je důležité dostat děti od lega a tabletů ven a poskytnout jim volný prostor ke hraní.

Kromě festivalu pořádáte i další akce pro rodiče s dětmi?

Na festival budou navazovat přednášky o mateřství a výchově dětí v libereckém Kultivaru.

Mateřská školka. Ilustrační foto.
Malí předškoláci umí zavolat lékaře i policii