Skoro 14 dní bez kořalky. Pro závislé peklo, pro řadu lidí žádný větší problém, alespoň tak to vidí někteří Liberečané. Zákaz prodeje lihovin nad 20 procent alkoholu podle všeho prodejci dodržují. Navštívili jsme několik večerek a cíl byl jediný. Koupit kořalku. Bohužel nebo bohudík, odcházeli jsme vždy s nepořízenou.

„Vodku neprodáme, je zákaz," řekla prodavačka liberecké večerky na Sokolovském náměstí. S podobnou odpovědí jsme se setkali i v dalších provozovnách, kde nám tvrdili, že tvrdý alkohol nemají.

Ne každý prodejce se však se zákazem prodeje smířil. Policisté již nyní ví, že nařízení porušil minimálně jeden z provozovatelů. Ve vietnamském bistru v ulici 1. máje  policisté odhalili vystavený alkohol s podílem vyšším než 20 procent. S majitelem policisté vyřešili událost na místě. Do úterý provedli policisté v Liberci přes 3 tisíce kontrol.

Anketa k prohibici

Zdá se, že období prohibice by mohlo nahrávat provozovatelům vináren. Domněnku ale obsluha vinárny vyvrací.

„Nemůžu říct, že by k nám začalo chodit více zákazníků. Přichází pořád ti samí stálí. Jediné, kdy se jejich skladba trochu mění je v období prázdnin, to kupují více víno turisti, ale jinak větší tržby nebo větší příliv zákazníků v současné době nezaznamenáváme," tvrdí Hana B. z vinárny v centru v Liberce.

Ženy, které jsme oslovili, nám většinou odpovídaly, že jim prohibice moc nevadí, ale mají obavy z blížících se Vánoc. „Teď je mi to jedno, já nepiju, ale na Vánoce hodně peču cukroví a to bez rumu prostě nejde,"míní Lenka Lhotáková. Muži zase přicházeli s odpovědí, že si vystačí s pivem.    

Během naší „obchůzky" jsme dorazili i na místo, kde se zdržují bezdomovci. „Nám zákaz tvrdýho nevadí, my pijeme hlavně víno," řekl jeden z nich, Standa.