Národní investiční plán, který v prosinci představila vláda Andreje Babiše, zahrnuje napříč Českem desítky zvažovaných investic. Podle premiéra má jít o zásobník projektů, který na jednom místě shromažďuje veškerý investiční potenciál země. Kdyby se podařilo realizovat všechny projekty, které se v plánu objevily, proinvestovaly by se na Liberecku do roku 2050 desítky miliard.

„Je tam řada překvapivých věcí, některé jsou tam víckrát, asi tomu trochu chyběla editorská práce,“ okomentoval dokument hejtman Martin Půta. Na dokumentu se podle něj podílely i kraje. „Byli jsme vyzváni, abychom označili naše priority, oni pak z toho něco vytvořili,“ popsal. Z priorit, které hejtmanství do Prahy zaslalo, podle Půty v plánu chybí třeba projekt Křišťálového údolí.

Realita i sci-fi

Plán jinak obsahuje několik druhů investic. A to jak ty, které už mají reálný obrys, například přestavba křižovatky Rádelský Mlýn mezi Libercem a Hodkovicemi, která má začít už v letošním roce. Jsou tam ale i ty z kategorie „zbožných přání“, jako například kvalitní železniční spojení Liberce s Prahou.

„Pozitivní je, že to v tom seznamu je a ministerstvo to vnímá jako jednu z dopravních priorit v republice. Není ale úplně jasné, jak se budou akce financovat,“ uvedl Půta.

Ilustrační snímek. Práce v továrně.
Potvrzeno. Ve Frýdlantě vyroste nová továrna, zaměstná až 400 lidí

V roce 2030 má také podle investičního plánu začít stavba zimního stadionu v Hrádku nad Nisou. Tam o hale v horizontu pěti až deseti let skutečně uvažují, jak se ale objevila v národním plánu, starosta Josef Horinka neví. „Historicky jsme vyplňovali různé tabulky, nevím, jestli některá z nich nebyla podnětem pro národní investiční plán. Plánujeme ale i další věci jako třeba dům seniorů za 150 milionů, bytový dům za 70 milionů, to se v tom plánu neobjevilo,“ řekl.

K plánu proto přistupuje s rezervou. „Nikdo moc neumí říct, jak se k těm stavbám bude přistupovat. Budou mít nějakou prioritu, zaručené financování? To v tuhle chvíli myslím nikdo neví,“ dodal Horinka.

V dokumentu se nachází i rekonstrukce libereckého Divadla F. X. Šaldy, která má podle Babišova plánu vypuknout v roce 2024, investorem stavby za 400 milionů má být město. V divadle se přitom zatím odehrávají dílčí investice jako loňská oprava vzduchotechniky. Letos je v plánu úprava hlediště.

Vizualizace budoucí podoby Tržního náměstí v Liberci.
Tržní náměstí v Liberci čeká velká proměna. Od bazénu zmizí auta a přibude zeleň

Dílčí opravy scény nastačí

„Samozřejmě nám tam zůstává velký dluh v části technologického zázemí, to už nelze řešit dílčími investicemi a je nutné se v dalších letech zaměřit na přípravu generální rekonstrukce,“ potvrdil primátorův náměstek Ivan Langr. O termínu ani financích se zatím podle něj konkrétně mluvit nedá, není totiž zatím zpracována projektová dokumentace. Na té by město chtělo začít pracovat ještě v tomto volebním období. „Pak samozřejmě není problém v roce 2024 přijmout dotaci od státu,“ dodal Langr s nadsázkou.

Nejasnosti v plánu by si teď rád hejtman s vládou vyjasnil. „Paní ministryni jsem už psal zdvořilou žádost, zda bychom ty věci nemohly více uvést do souladu s očekáváním samospráv,“ řekl s tím, že existence podobného dokumentu je podle něj v pořádku.

„To bé, které by mělo následovat, je, že by vláda měla říct, že dá ročně nějaké peníze na investice a že bude existovat nějaká komise, která rozhodne o tom, které investice budou v kterém roce připravené,“ doplnil.

Módní přehlídka Made in Jablonec 2020 v jabloneckém Eurocentru.
FOTO: Made in Jablonec. Modelky předvedly to nejlepší z bižuterie