„Byl to jeden z našich předvolebních nápadů, když jsme přemýšleli, jak věci v Hodkovicích změnit," říká starostka Markéta Khauerová a opírá se přitom o rýč. Zrovna totiž přihodila hlínu ke třem mladým stromkům sakur ve Sportovní ulici. „Tady byla jasanová alej, kterou jsme ale museli kvůli bezpečnosti pokácet. Teď tu vznikne alej nová, ze sakur. Každý stromek bude připomínat jedno vítání občánků u nás ve městě."

U stromků tak nechybí cedule s datem vítání a jmény dětí. Na jaře město ještě přistaví několik herních prvků, aby rodiče s dětmi mohli u stromů strávit víc času. A nápad se hned ujal. Přes deštivé počasí dorazila k sázení většina novopečených rodičů i s kočárky. „Je to skvělý nápad, moc se mi líbí, děti budou mít alespoň nějakou trvalou památku," usmíval se tatínek Tomáš Kauška. „Moc se mi to líbí, děti budou aspoň takhle symbolicky propojené s městem, kde se narodily," přidala se další z maminek Milada Ryšánková.

„Sakury jsme měli původně vybrané pro jinou výsadbu, ze které ale sešlo. Tak jsme je využili pro tento účel. Napříště už každý strom, který za narozené děti budeme vysazovat, bude právě sakura. Už máme vytipované další lokality, kde bude probíhat výsadba v dalších letech," dodala starostka Khauerová. Hodkovice jsou tak další obcí , která kromě vítání občánků na radnici začala vysazovat dětem i aleje. I když podobné akce dělají i další města, na Liberecku jsou Hodkovice zatím jediné.