Tam uspělo nakladatelství Baobab se čtyřmi nominacemi. Letos bylo nominováno 33 knih z 16 nakladatelství a vydavatelství. Vítězové budou vyhlášeni 6. června v Praze.

„Loňský rok byl úrodný na krásné knížky, práce poroty vůbec nebyla jednoduchá. Ale myslím, že se podařilo, že co nominovaný ilustrátor, to jiný výtvarný projev,“ řekla členka poroty ve výtvarné části Lenka Vybíralová. Je podle ní potěšitelné, že i v ekonomicky nelehké době je stále dost nakladatelů, kteří drží kvalitu českých knih pro děti a mládež. V literární a výtvarné části posuzovala porota stovku titulů.

Dvě nominace si odvezly dvě knihy pro nejmenší děti Králík Fiala od Ivana Binara s ilustracemi Evy Sýkorové-Pekárkové a Z domu a zahrady Olgy Čechové s obrázky Evy Volfové. Za výtvarnou i literární část získala nominaci také Dračí polévka Aleny Ježkové, kterou ilustroval Michal Menšík alias Nikarin, tato knížka je určena straším dětem. Na Zlatou stuhu za celoživotní přínos jsou nominováni Josef Brukner, Jana Sigmundová (in memoriam) a Marie Tichá.

Nominace na Zlatou stuhu už tradičně vyhlašují u příležitosti Veletrhu dětské knihy v Liberci zástupci české sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu IBBY (International Board on Books for Young People), Klubu ilustrátorů dětské knihy, Obce spisovatelů a Obce překladatelů. Mezi jejími nositeli jsou tak známá jména jako Jaroslav Foglar, Adolf Born nebo Milena Lukešová. Letošní ročník se však od těch předchozích liší, je bez veletrhu. Ten museli organizátoři z finančních důvodů zrušit. Zachován zůstal jen doprovodný program.