V krátké době napadlo podle meteorologů okolo padesáti milimetrů srážek. Hasiči zasahovali na více jak dvaceti místech Libereckého kraje. Hladina řeky Smědé kolem 8.00 hodin kulminovala na 250 centimetrech.
Po druhé hodině ranní museli hasiči vyrazit do Frýdlantu, kde v několika domech odčerpávali ze sklepů až půl metru vody.

Popadané stromy hasiči odstraňovali ze silnic u Hrádku nad Nisou a Pěnčína. Likvidovat popadané stromy na trati směrem na Tanvald vyjeli také liberečtí drážní hasiči.

Podle meteorologů hladina řeky Smědé od čtvrtečního rána klesá a pokles by měl i nadále pokračovat. Už v 10.00 hodin se řeka držela na druhém povodňovém stupni. „Srážky nevylučujeme, situace v létě je vždy velmi nestálá. Přesto mohu říci, že tato konkrétní povodeň je na ústupu,“ uvedl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem.

Dvě silnice byly celé dopoledne uzavřené
„Po nočních vydatných deštích, bouřkách a silném větru jsou v Libereckém kraji aktuálně neprůjezdné dvě silnice. Jedná se o silnici III/0353 v úseku Černousy - Boleslav a II/288 v km 4,000 a 7,000 úsek mezi Železným Brodem a Dolním Bozkovem,“ oznámil provozní náměstek Krajské správy silnic Libereckého kraje Petr Šén.

Následky noční průtrže mračen hasiči likvidovali ještě ve čtvrtek v půl jedenácté dopoledne. „Před chvílí se vrátila jednotka, která odčerpávala vodu ze silnice u Višňové,“ řekla mluvčí krajských hasičků Zdenka Štrauchová. Kvůli prudké bouři museli do akce i dobrovolní hasiči. „Hasiči byli v noci opravdu potřeba na několika místech najednou, takže výjezdy dobrovolných jednotek byly nutné,“ uvedla mluvčí.

Sirény se rozezněly například v Hrádku nad Nisou, kde museli místní hasiči monitorovat Donínský potok.

Potoky ve Višňové jsou nyní ve svých korytech, na některých místech však voda stále stojí. „Počkáme do dvanácti hodin, a co se nevsákne přirozenou cestou, to hasiči dodatečně odčerpají. Louky jsou opravdu silně podmáčeny, vedra a vlhko vykonají svoje, můžeme se těšit na úrodu komárů. Bez repelentu zřejmě zanedlouho ve Višňové ani ránu,“ podotkla starostka Višňové Vladimíra Erbanová.

Zavřená zůstane v pátek silnice mezi Vratislavicemi a Jeřmanicemi

Všechny silnice v krraji byly včera po poledni už průjezdné, výjimkou zůstala silnice třetí třídy mezi Vratislavicemi a Jeřmanicemi, kde přívalový déšť podemlel vozovku. Doprava tam musela být převedena do protisměru a provoz je upraven značkami. V pátek bude komunikace zcela uzavřena, aby ji mohli silničáři opravit.

(spoluautor: Kateřina Vodičková)